Ε.Α.Α.Λ.Σ. Παρέμβαση : Πρόταση Σύστασης Πολιτιστικού Κέντρου Λιμενικού Σώματος. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.7.22

Ε.Α.Α.Λ.Σ. Παρέμβαση : Πρόταση Σύστασης Πολιτιστικού Κέντρου Λιμενικού Σώματος.


 Πειραιάς  14 Ιουλίου 2022

Αρ.Πρωτ.20/22

ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ &

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

ΚΟΙΝ:  ΑΡΧΗΓΟ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟ Λ.Σ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ

ΘΕΜΑ: «Πρόταση σύστασης Πολιτιστικού Κέντρου Λιμενικού Σώματος».

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των χιλιάδων αποστράτων του ΛΣ με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τα μέλη μας εδώ και πολλά χρόνια και να σας ζητήσουμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για τη σύσταση Πολιτιστικού Κέντρου Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο οποιασδήποτε επερχόμενης νομοθετικής σας πρωτοβουλίας.

Το προτεινόμενο «Πολιτιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος (ΠΟ.ΚΕ.ΛΣ.)» θα έχει ως αποστολή του την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου του Λιμενικού Σώματος, τη συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση και έκθεση κειμηλίων και του αρχειακού υλικού ή άλλων αντικειμένων που αναφέρονται στην ιστορική εξέλιξη του Λιμενικού θεσμού στην Ελλάδα.  Επιπλέον, στις αρμοδιότητές του θα περιλαμβάνεται η οργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων για το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και τα μέλη των οικογενειών τους.

Μέχρι σήμερα, μετά από 103 αδιάλειπτης λειτουργίας του, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να πορεύεται στο σύγχρονο γίγνεσθαι την οδό της δημιουργίας και της πολυεπίπεδης προσφοράς προς την πατρίδα και την ελληνική κοινωνία, χωρίς να έχει στη διάθεσή του ένα φορέα, με κύρια αποστολή του την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του έργου του, τη συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση, ταξινόμηση και διάθεση, με τρόπο μεθοδολογικά επιστημονικό και ιστορικά τεκμηριωμένο.

Η εξέταση της ιστορίας του Λιμενικού Σώματος, αφενός προσφέρει γνώσεις για τη θέσπιση κανόνων δικαίου, αφετέρου παρέχει πληροφορίες σε σχέση με το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας, το πολίτευμα, την κοινωνική ζωή, το δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο, στην εξελικτική πορεία του ιστορικού χρόνου.  Ταυτόχρονα, για τα στελέχη του, ιδιαίτερα χρήσιμη αποβαίνει η μελέτη της ιστορικής εξέλιξης του Λιμενικού Σώματος, που αρχίζει πολύ πριν την επίσημη ίδρυσή του, το 1919.

Επειδή, ο χρόνος είναι πιεστικός, αφού καθημερινά χάνονται πολύτιμες μαρτυρίες και άλλα στοιχεία της πραγματικής ιστορίας του Λιμενικού Σώματος, θεωρούμε ότι έφτασε, πλέον, ο καιρός ώστε η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη σπουδαιότητα του ιστορικού «βάρους» του Λιμενικού Σώματος, αλλά και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, να προχωρήσει σε κάτι πιο χειροπιαστό κι αναγνωρίσιμο.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι, η Πολιτεία θα πρέπει να πάρει την ιστορική πρωτοβουλία και να θεσπίσει αυτό το φορέα με τη νομική μορφή «Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου» (Ν.Π.Ι.Δ.), κατά τα πρότυπα άλλων παρόμοιων υπαρκτών φορέων γενικής κυβέρνησης (π.χ. Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικής Αστυνομίας, ν. 3688/2008).

Συναφώς, επισημαίνουμε ότι, στο εγχείρημα αυτό, εφόσον ήθελε υιοθετηθεί από πλευράς σας, και προκειμένου η αποστολή του να είναι λυσιτελής, διαρκής και βιώσιμη, το Σωματείο μας δύναται να σταθεί αρωγός του, λειτουργώντας ως γνήσιος σύνδεσμος ανάμεσα στο ΠΟ.ΚΕ.ΛΣ και στα χιλιάδες μέλη μας, που θα περιβάλλουν με θέρμη αυτή την πρωτοβουλία σας και θα θελήσουν με τη μαρτυρία και την ενεργό συμμετοχή τους να συνεισφέρουν στην επιτυχία της.

Τέλος, έχουμε τη βεβαιότητα ότι, ένας τέτοιος θεσμός με το έργο του θα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στις επερχόμενες γενεές.

Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι, για την  ιστορική εξέλιξη, την παράδοση, τη μεγάλη κληρονομιά, το σεβασμό στη μνήμη, τις θυσίες και  τους αγώνες του προσωπικού  του, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς το Λιμενικό Σώμα η υλοποίηση αυτού του στόχου, που ενώνει όλους μας και που ακόμα δεν έχει βρει την αυθεντική έκφρασή του.

Είναι οφειλόμενο χρέος, αλλά και αδήριτη ανάγκη να μη χαθεί άλλο πολύτιμο υλικό και κειμήλια, αλλά ούτε να μείνουν αναξιοποίητες οι υπάρχουσες ζωντανές μαρτυρίες.  Είναι επιβεβλημένο, η Πολιτεία να κινηθεί χωρίς άλλη χρονοτριβή, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η φωνή της ιστορικής μνήμης μέσα στο παρόν και στο διηνεκές.

Ευελπιστώντας στην υιοθέτηση της πρότασης του θέματος, διατελούμε με τιμή.