Το Anadolu μεταδίδει «επεισόδιο» στο Φαρμακονήσι με εμπλοκή ελληνικού και τουρκικού σκάφους (VIDEO) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.7.22

Το Anadolu μεταδίδει «επεισόδιο» στο Φαρμακονήσι με εμπλοκή ελληνικού και τουρκικού σκάφους (VIDEO)


 Επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού Λιμενικού Σώματος, φέρεται να σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Σύμφωνα με το Anadolu, και όπως καταγγέλλει η τουρκική πλευρά –χωρίς να επιβεβαιώνεται από την Ελλάδα – σκάφος του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας παρενόχλησε ιστιοπλοϊκό και αμέσως στο σημείο βρέθηκε σκάφος του τουρκικού Λιμενικού.


Η ανακοίνωση της διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, αναφέρει πως το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, στις 8:50, στο Φαρμακονήσι, με τους Τούρκους να παρουσιάζουν οπτικοακουστικό υλικό.
Οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Η ανακοίνωση από τη πλευρά της γειτονικής χώρας σημειώνει: «Έγινε απόπειρα παρενόχλησης ιστιοφόρου που συμμετείχε στον «Ναυτικό Αγώνα Ανοιχτής Θάλασσας» 3,8 ναυτικά μίλια (περίπου 7 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά από το Φαρμακονήσι από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής εκδιώχθηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Με τους ελιγμούς πρόληψης που πραγματοποιήθηκαν με το σκάφος που ανήκει στη Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το ελληνικό σκάφος αποτράπηκε και απομακρύνθηκε από την περιοχή».


Ο προπονητής ιστιοπλοΐας και καπετάνιος, Murat Tan, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «απέτρεψαν (σ.σ. η τουρκική ακτοφυλακή) έναν κίνδυνο για τη ζωή τους, καθώς το σκάφος τους παρενοχλήθηκε από το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος».


«Μόλις τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής τούς είδαν να μας πλησιάζουν, ήρθαν γρήγορα σε βοήθεια. Δεν ξέρουμε γιατί. Το σκάφος μας είναι το μοναδικό σκάφος με κόκκινη σημαία, ίσως γι’ αυτό συνέβη» είπε αναφερόμενος στο χρώμα της τουρκικής σημαίας.


80 παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Τραβάνε το σχοινί στο Αιγαίο οι Τούρκοι, καθώς χθες Τρίτη, προέβησαν σε 80 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε μία υπερπτήση πάνω από τους Ανθρωποφάγους.


Δεκαπέντε μαχητικά F-16 σε έξι σχηματισμούς και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν τις παραβιάσεις (37 από τα μαχητικά, 43 από τα UAV) στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ τα τέσσερα F-16 ήταν οπλισμένα.


Κατά την αναχαίτισή τους από τα ελληνικά μαχητικά σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές. Σημειώθηκαν και 12 παραβάσεις του FIR Αθηνών.


Η υπερπτήση πάνω από τους Ανθρωποφάγους

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και  πέταξε, σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου, στις 15:02, πάνω από τους Ανθρωποφάγους, του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, στα 19.000 πόδια.


Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.


Χθες, μια ολόκληρη τουρκική μοίρα F-16 παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Φωτό : Λιμενικό σκάφος © ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ / EUROKINISSI

Πηγή