Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις στα τιμολόγια τον Ιανουάριο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.12.22

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις στα τιμολόγια τον Ιανουάριο


 Αύριο 20 Δεκεμβρίου οι πάροχοι ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Ιανουάριο. Και οι τιμές που θα αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας θα είναι υψηλότερες.

Η αγορά αναμένει αυξήσεις έναντι των τιμολογίων του Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν συγκριθεί η μέση τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 1 με 19 Δεκεμβρίου με το αντίστοιχο διάστημα 1 με 19 Νοεμβρίου είναι αυξημένη κατά 45%. Για την ακρίβεια τις 19 μέρες τρέχοντος μηνός η μέση τιμή είναι στα 300 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον Νοέμβριο ήταν περίπου στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι εκτιμήσεις θέλουν τους παρόχους να διαμορφώνουν υψηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως τον τρέχοντα μήνα οι προμηθευτές ρεύματος ανακοίνωσαν τιμολόγια από 0,27 έως 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι επιδοτήσεις που έδωσε το κράτος μέσα από τον μηχανισμό ανάκτησης εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών έριξαν τις τελικές τιμές λιανικής ρεύματος του Δεκεμβρίου σε ένα εύρος από 0,05 έως 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για τον Ιανουάριο εκτιμάται πως σίγουρα οι υψηλότερες χρεώσεις παρόχων θα ξεπερνούν τα 0,41 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ οι χαμηλότερες μάλλον θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Φυσικά τις τελικές τιμές πληρωμής θα τις διαμορφώσει το ύψος της επιδότησης.

Πάντως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023, ότι και το επόμενο έτος οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος θα συνεχιστούν.

Μάλιστα προϋπολόγισε το ποσό σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά και 4,8 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό θα κρατηθεί και εφεδρεία της τάξης του 1 δισ. ευρώ.


Πηγή