Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ σε Ερντογάν: «Καμία πρόθεση να συμφωνήσω F-16» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

4.12.22

Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ σε Ερντογάν: «Καμία πρόθεση να συμφωνήσω F-16»


 Αποφασισμένος να μην ενδώσει στις πιέσεις για πώληση των F-16 στην Τουρκία δήλωσε μιλώντας στην ελληνική κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και να μην ενδώσει σε πιέσεις που θα αφορούν την πώληση F-16 στην Τουρκία, δήλωσε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να συμφωνήσω» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ χαρακτήρισε εξοργιστικές και απαράδεκτες τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία. «Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία».

«Είναι εξοργιστικό, είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα στρατεύματά μας σε κίνδυνο από κανέναν, πολύ περισσότερο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Και, ξέρετε, πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ σαφής με την Τουρκία. Να εξηγήσει ότι αν ακόμη και από λάθος πληγούν οι δικοί μας στρατιώτες με οποιονδήποτε τρόπο από την τουρκική επιχείρηση θα υπάρξουν συνέπειες» ανέφερε ο Μενέντεζ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τις χλιαρές δημόσιες αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης:«Μερικές φορές η διπλωματία δεν γίνεται ανοιχτά, ούτε δημοσίως. Μερικές φορές γίνεται στο παρασκήνιο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε εις βάθος επαφή με την Τουρκία, εξηγώντας τις συνέπειες των πράξεών της και ότι θα υπάρξουν πράγματι συνέπειες. Και ελπίζω ο Ερντογαν να κατανοεί αυτές τις εκκλήσεις της κυβέρνησης».


Πηγή