8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Μήνυμα του Τομέα Ισότητας ΕΑΑΛΣ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.3.23

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Μήνυμα του Τομέα Ισότητας ΕΑΑΛΣ


 Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που δημοσιεύθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της:

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ο Τομέας Γυναικών της ΕΑΑΛΣ στέλνει μήνυμα τονίζοντας της γυναικεία αξία στα Σώματα Ασφαλείας και στηρίζοντας τη «αναρρίχηση γυναικών Αξιωματικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης και διαχείρισης κρίσεων γιατί πιστεύουμε στην γυναικεία οπτική και αντίληψη και στην καθοριστική συνεισφορά τους στις επιτυχίες του Σώματος».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών της ΕΑΑΛΣ έχει ως εξής:

«Σκοπός της θεσμοθέτησης το 1975 από τον ΟΗΕ, της 8ης Μαρτίου ως «Ημέρα της Γυναίκας» ήταν να συμβάλει στην ισότητα μεταξύ των δύο φύλων γιορτάζοντας τα επιτεύγματα των γυναικών, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στην διαμόρφωση της ιστορίας και υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι η γυναίκα είναι πυρήνας δύναμης.

Παρά το γεγονός ότι η πορεία της γυναίκας από τις πατριαρχικές κοινωνίες μέχρι σήμερα υπήρξε ένας δρόμος με απέραντα εμπόδια και λίγες χαρές – εξάλλου η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε μόλις το 1957 με την Αρχή της Ίσης Πληρωμής στην Εργασία, μέρος της Συμφωνίας της Ρώμης – στις μέρες μας το γυναικείο φύλο πρωταγωνιστεί στα περισσότερα κοινωνικά στρώματα και στον επαγγελματικό στίβο.

Για την ΕΑΑΛΣ η 8η Μαρτίου είναι, «ημέρα γιορτής για την έως τώρα διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ γυναικών και ανδρών στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε όλα τα επίπεδα».

Καθώς το ποσοστό των γυναικών έχει αυξηθεί σημαντικά, επισημαίνουμε ότι μέσα από την ουσιαστική αλληλεπίδραση των στοιχείων που αποτελούν τα δύο φύλα, γίνονται όλοι αποτελεσματικότεροι στην συνεργασία και αποδοτικότεροι στο δύσκολο έργο τους, για το καλό και την συνέχεια μιας κοινωνίας πολιτών.

Μάλιστα, η γυναικεία αξία στα Σώματα Ασφαλείας αναδεικνύεται καθημερινά και σε ηγετικές θέσεις.  Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο Λιμενικό Σώμα, με μια ματιά στην οργανική στελέχωση των Υπηρεσιών της χώρας μας, γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς πως το γυναικείο “άρωμα” σε θέσεις Διοίκησης κατέχει πλέον σημαντική θέση.

Με την ευκαιρία της ημέρας, εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη μας στις συναδέλφισες και ζητούμε από την ηγεσία του ΛΣ  να συνεχίσει να ενισχύει αλλά και να προκαλεί την αναρρίχηση γυναικών Αξιωματικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης και διαχείρισης κρίσεων γιατί πιστεύουμε στην γυναικεία οπτική και αντίληψη και στην καθοριστική συνεισφορά τους στις επιτυχίες του Σώματος».

Τέλος με την ευκαιρία αυτή δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη μας στην Λιμενάρχη του Κ.Λ. Βόλου Πλοίαρχο ΛΣ Κωνσταντά Βασιλική που τις τελευταίες ημέρες δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση του τοπικού Δημάρχου, συνοδευόμενη από απειλές, γιατί απλά προσπάθησε να επιτελέσει το έργο που η πολιτεία της ανέθεσε.  Ταυτόχρονα, αναμένουμε από τις ηγεσίες του ΥΝΑΝΠ να στηλιτεύσουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις συμπεριφορές αυτές.