Τουρκία: Ο Ερντογάν «πέφτει» στις δημοσκοπήσεις -Προειδοποιεί για «καταστροφή» αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.3.23

Τουρκία: Ο Ερντογάν «πέφτει» στις δημοσκοπήσεις -Προειδοποιεί για «καταστροφή» αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου


 Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι η νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της 14ης Μαΐου θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.


«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία στο έλεος ενός συνασπισμού που είναι πολύπλευρος, άπληστος και στερείται κατεύθυνσης», είπε ο Ερντογάν στη συνεδρίαση των αρχηγών των περιφερειών του κόμματός του μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.


Ο Ερντογάν οξύνει τη ρητορική του καθώς η χώρα προετοιμάζεται για εκλογές στις 14 Μαΐου με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό και την αυξημένη κριτική που δέχεται για την απάντηση της κυβέρνησης στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου.


Ο Ερντογάν κύρηξε επίσημα την προεκλογική περίοδο την Παρασκευή

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε επίσημα την πιο σκληρή προεκλογική εκστρατεία της καριέρας του την Παρασκευή, μεταφέροντας τις εκλογές πάνω από ένα μήνα νωρίτερα από την αρχική ημερομηνία της 18ης Ιουνίου.


Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, στις εκλογές στην Τουρκία θα συμμετάσχουν 36 κόμματα.Αντίπαλός του είναι ένα μπλοκ της αντιπολίτευσης, το οποίο υπόσχεται να διαλύσει το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα που εισήγαγε ο Ερντογάν πριν από πέντε χρόνια και να επιστρέψει στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.


«Όλες οι εκλογές είναι δύσκολες. Αλλά οι κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο έχουν κάνει την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου να ξεχωρίζει από άλλες», τόνισε ο Ερντογάν.


Επέκρινε, μάλιστα, τη δέσμευση της αντιπολίτευσης να κυβερνήσει μέσω της συναίνεσης, λέγοντας ότι θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στους διαπληκτιζόμενους συνασπισμούς που προκάλεσαν δεκαετίες αστάθειας πριν ανέλθει στην εξουσία το 2002.


Πτώση για το κόμμα του Ερντογάν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις του, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία φέρνουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου «μια ανάσα» από τα ποσοστά του Ερντογάν. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη γειτονική χώρα, το 34,4% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση του κυβερνώντος κόμματος AKP ήταν «η περισσότερο υπεύθυνη για τις απώλειες από τον σεισμό».


Όπως έδειξε, πριν από λίγες ημέρες, δημοσκόπηση της MetroPoll, το κυβερνών κόμμα έχασε τέσσερις μονάδες σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιανουαρίου.


Πιο αναλυτικά, το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν κατέγραψε πτώση 3,5%, συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2022.


AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 31%

CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 28,4%

IYI Party (Καλό Κόμμα): 12%

HDP: 10,3%

MHP: 7,2%

Πηγή