Μεταναστευτικό: Παλαιστίνιοι, Σύροι και Αφγανοί οι περισσότεροι από τους παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα το 2023 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.10.23

Μεταναστευτικό: Παλαιστίνιοι, Σύροι και Αφγανοί οι περισσότεροι από τους παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα το 2023

 


Η επιφυλακή στα θαλάσσια σύνορα της χώρας έχει ενταθεί μετά την έναρξη της ισραηλινο-παλαιστιανιακής σύγκρουσης. Οι εκτιμήσεις ότι θα αυξηθεί ο αριθμός οι μετανάστες που θα προσπαθήσουν αν εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα έχει τους πάντες σε εγρήγορση.


Την ίδια ώρα αυστηροί είναι και οι έλεγχοι που κάνουν οι λιμενικές Αρχές στα λιμάνια. Σήμερα άνδρες του Λιμεναρχείου Πειραιά σε ελέγχους που έκαναν κατά τον κατάπλου των πλοίων εντόπισαν και συνέλαβαν έξι μετανάστες χωρίς χαρτιά οι οποίοι ταξίδεψαν από τη Λέρο.


Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr από την 1/1/2023 έως και τις 30/9/2023 έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ελλάδα δια θαλάσσης συνολικά 9.200 μετανάστες.


Από αυτούς 1.416 προέρχονται από την Παλαιστίνη, 2.965 από τη Συρία και 1.467 από το Αφγανιστάν. Είναι οι πολυπληθέστερες ομάδες με συνολικό αριθμό 5.848 ήτοι το 63,5% επί του συνόλου.


Οι ανησυχίες εντείνονται μετά την εντολή που έδωσε σήμερα ο Ισραηλινός Στρατός για την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας.


Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. «Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.


Στη Νέα Υόρκη, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, γνωστοποίησε προτού καν δημοσιοποιηθεί η διαταγή του ισραηλινού στρατού πως επρόκειτο να ζητηθεί η κατεπείγουσα απομάκρυνση των αμάχων, υπολογίζοντας πως αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.


Πίνακας παράτυπης εισόδου ανά εθνικότητα


Πηγή