Ακρίβεια: Σε τιμές χρυσού, φρούτα και λαχανικά – Στο στόχαστρο 33 προϊόντα – Οσμή αισχροκέρδειας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.10.23

Ακρίβεια: Σε τιμές χρυσού, φρούτα και λαχανικά – Στο στόχαστρο 33 προϊόντα – Οσμή αισχροκέρδειας


 Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές λαχανικών και φρούτων με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να «καλπάζει».


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο με τις αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών να ανέρχονται στο 17,7% και των φρούτων στο 13,9%.


Το υπουργείο Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την ακρίβεια, με τις δημοσκοπήσεις να την καταγράφουν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών για το οποίο κατηγορούν την κυβέρνηση, προχώρησε στην υπογραφή υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία, οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης ενδεικτικές τιμές πώλησης 33 οπωροκηπευτικών προϊόντων.


Ποια προϊόντα ελέγχονται

Τα προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η σχετική υποχρέωση είναι τα ακόλουθα: σταφύλια, λεμόνια, μπανάνες, πορτοκάλια Βαλέντσια, μανταρίνια, αχλάδια, μήλα, ρόδια, μανιτάρια, αγκινάρες, ντομάτες, τοματίνια, αγγούρια, κολοκύθια, μαρούλια, ρόκα, πατάτες, σκόρδα, κρεμμύδια, σπανάκι, παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολο, πιπεριές, μελιτζάνες, μαϊντανός, άνηθος, σέλινο, φασολάκια.


Οι τιμές θα αποστέλλονται κάθε Τρίτη, στις 9 π.μ., στην πλατφόρμα e-katanalotis.gr.


Επίσης προβλέπεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει με κάθε πρόσφορο μέσο προς το καταναλωτικό κοινό εύρος τιμών που επικρατούν στα καταστήματα των υπόχρεων και ιδίως μέσω των ιστότοπων του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και του «e-katanalotis».


Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 την έγγραφη δέσμευση στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19/9/23.

Πηγή