Επίδομα τέκνων: Έως και 600€ αύξηση για γονείς δημοσίους υπαλλήλους με 2 παιδιά και άνω–Πώς υπολογίζεται - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.10.23

Επίδομα τέκνων: Έως και 600€ αύξηση για γονείς δημοσίους υπαλλήλους με 2 παιδιά και άνω–Πώς υπολογίζεται


 Μια πολύ σημαντική ανακούφιση έρχεται από την Πρωτοχρονιά για τους εργαζόμενους γονείς. Πρόκειται για τη γενναία αύξηση στο επίδομα παιδιών, που φτάνει έως και τα 600 ευρώ ετησίως, με περισσότερο ωφελημένους τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με δύο παιδιά και άνω!


Αναλυτικά, οι αυξήσεις έχουν ως εξής:

• Με ένα παιδί, από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ τον μήνα, δηλαδή ετήσια αύξηση 240 €.

• Με δύο παιδιά, από τα 70 ευρώ αυξάνεται στα 120 ευρώ. Ετήσιο όφελος 600 €.

• Με τρία παιδιά, από 120 € πάει στα 170 €, άρα η ετήσια αύξηση ισοδυναμεϊ με 600 €.• Για τέσσερα παιδιά (και άνω), οι δικαιούχοι θα λάβουν 220 ευρώ από 170 ευρώ, με ετήσιο όφελος 600 €.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ ή στον ΟΠΕΚΑ με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο ΤΑΧΙSnet. Έως τις 13 Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις η σχετική πλατφόρμα, η οποία θα κλείσει προσωρινά μέχρι και την 30ή/3/2024, για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου του 2024.

Το ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το προηγούμενο φορολογικό έτος. Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022.

Πώς υπολογίζεται

Σύμφωνα με τον νόμο, το επίδομα παιδιών υπολογίζεται αναλόγως των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 το 2022 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Η διαδικασία έχει ως ακολούθως:

• Μπαίνετε στην εφαρμογή ΤΑΧΙSnet, πατώντας το link που ακολουθεί μετά τις οδηγίες.

• Δίνετε τον ΑΜΚΑ και δηλώνετε ότι συναινείτε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται. Προσοχή! Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισαγάγουν τον ΑΦΜ και τον αντίστοιχο ΑΜΚΑ.• Πρέπει να συμπληρώσετε με προσοχή τα στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού σας.

• Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετάσχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνετε διαγραφή τέκνου.

• Αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προσυμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειάς σας, θα πρέπει να γίνει προσθήκη τέκνου.

• Μπορεί να σας ζητηθεί πρόσθετο δικαιολογητικό.

• Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης δεν θα είναι δυνατή η τροποποίησή της.

• Ο έλεγχος των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ μόνο μετά την οριστική υποβολή της αίτησης.• Σε περίπτωση λάθους μπορείτε να ακυρώσετε την αίτηση και να επανεκκινήσετε τη διαδικασία με νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

• Αν το όνομα του παιδιού έχει καταχωρισθεί ήδη στον ΑΜΚΑ λανθασμένα, πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εμφανίζεται λανθασμένα ή χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης, πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

• Για νέο τέκνο γράφετε μόνο το επώνυμο του παιδιού και τον ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα παραμένει, ελέγξτε τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ, www.amka.gr, ή επικοινωνήστε με κάποιο ΚΕΠ.

ΑΦΜ παιδιών

Για παιδιά που γεννήθηκαν από το 2004 και μετά δεν ζητείται ΑΦΜ. Για παιδιά γεννημένα από το 2003 ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρισθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε μιλήστε με τα ΚΕΠ. Κατόπιν η αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί οριστικά νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλετε οριστικά μία νέα ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ από τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 12/10/2023

Μετατροπή σε κείμενο:www.staratalogia.gr