Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 88 ατόμων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά Ακρωτηρίου Ταίναρου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.10.23

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 88 ατόμων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά Ακρωτηρίου Ταίναρου


 Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνολικά ογδόντα οκτώ (88) αλλοδαπών επιβαινόντων σε μηχανοκίνητο σκάφος πραγματοποιήθηκε από βραδινές ώρες την 03-10-2023 έως και πρωινές ώρες την 04-10-2023, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά Ακρωτηρίου Ταίναρου.

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., βραδινές ώρες την 03-10-2023, για την ύπαρξη σκάφους (α.λ.σ.) πιθανόν σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή.

Άμεσα στην περιοχή δεσμεύτηκαν τρία (03) παραπλέοντα πλοία, ενώ έσπευσε ένα (01) Περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ..

Το εν λόγω μηχανοκίνητο σκάφος εντοπίστηκε από το Δ/Ξ πλοίο “SARA II” σημαίας Λιβερίας και οι συνολικά ογδόντα οκτώ (88) επιβαίνοντές του (43 άνδρες, 21 γυναίκες, 18 ανήλικα αγόρια και 06 ανήλικα κορίτσια), περισυνελέγησαν από το ανωτέρω Δ/Ξ πλοίο, παρουσία του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο αγκυροβόλιο του λιμένα Καλαμάτας και αποβιβάστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας με την Ε/Γ-Λάντζα “ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ” Ν.Κ. 301, συνοδεία του Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όλοι καλά στην υγεία τους.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, προέκυψε ότι τέσσερις (04) αλλοδαποί εκ των ανωτέρω, ηλικίας 33, 28, 38 και 28 ετών, είχαν ενεργό ρόλο στην μεταφορά των ανωτέρω ατόμων, αποτελώντας μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης και κατά συνέπεια συνελήφθησαν για παράβαση του Ν. 3386/05 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του Ν. 4251/2014 (Παράνομη διακίνηση αλλοδαπών), καθώς και του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο). Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω σκάφος εκκίνησε από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία ενώ ο κάθε αλλοδαπός κατέβαλλε το ποσό περί των 7.000 USD για την μεταφορά του.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Σχετικές εικόνες

kalamata 1kalamata 2kalamata 3