Ένοπλες Δυνάμεις: Η Ελλάδα «παρούσα» στην Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση του NATO «Tiger Meet 2023» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.10.23

Ένοπλες Δυνάμεις: Η Ελλάδα «παρούσα» στην Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση του NATO «Tiger Meet 2023»


 Από την Δευτέρα 2 έως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση με την επωνυμία «NATO TIGER MEET 2023», που διεξήχθη υπό την διεύθυνση της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Italian Air Force – ITAF), στο Αεροδρόμιο Gioia Del Colle της Ιταλίας.


Η «NATO TIGER MEET 2023» είναι άσκηση τύπου INVITEX – LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise) που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, και σε αυτήν συμμετέχουν οι Μοίρες Αεροσκαφών (Α/Φ) του ΝΑΤΟ που ανήκουν στο ΝΑΤΟ TIGER ASSOCIATION, έχοντας ως χαρακτηριστικό κλήσης την κωδική λέξη «ΤΙΓΡΗΣ».


Οι Ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν στην Άσκηση με 4 Α/Φ F-16 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης. Σημειώνεται ότι η «NATO TIGER MEET 2022» διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Αεροπορική Βάση Αράξου το 2022 επισφραγίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ελληνικές ΕΔ εντός της Συμμαχίας.


Στην Άσκηση συμμετείχαν επίσης προσωπικό και αεροπορικά μέσα από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία, τις Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Τουρκία και την Τσεχία, καθώς και το ΝΑΤΟ με ένα Α/Φ NΕ-3Α (AWACS).

Σκοπός της «NATO TIGER MEET 2023» ήταν η παροχή εκπαίδευσης και η εξάσκηση των συμμετεχόντων στην σχεδίαση και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων σε τακτικό επίπεδο με την εφαρμογή του δόγματος, της ορολογίας, και των διαδικασιών της Συμμαχίας, ενώ παράλληλα προήγαγε την αλληλεγγύη μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των κρατών – μελών και εταίρων του ΝΑΤΟ, και προέβαλε την αεροπορική ισχύ του.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης, πραγματοποιήθηκαν σύνθετα αεροπορικά σενάρια προκεχωρημένης εκπαίδευσης με ποικιλία αεροπορικών συστημάτων, τα οποία δημιούργησαν ένα άκρως απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, που συνέβαλε στην προαγωγή της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας, καθώς και στην επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.