Πώς o πόλεμος στο Ισραήλ επηρεάζει τη ναυτιλία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.10.23

Πώς o πόλεμος στο Ισραήλ επηρεάζει τη ναυτιλία


 Δεν είναι μόνο ο ουκρανικός πόλεμος και οι επιπτώσεις του στη ναυτιλία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, αλλά και η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση που απειλεί να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η οποία αλλάζει τις ισορροπίες και προκαλεί αντίδραση της αγοράς πετρελαίου.


«Από την έναρξη της σύγκρουσης (7 Οκτωβρίου 2023), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό WTI και Brent σημείωσαν άλμα περίπου 5% στα 86 και 87 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι αντίστοιχα» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:


«Σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τις επιδόσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο του 2023, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό WTI και Brent να έχουν χάσει περίπου 9% εβδομάδα με την βδομάδα».


Σε μεταξύ, η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρωσίας για την άρση της απαγόρευσης, που επιβλήθηκε πριν από 2 εβδομάδες για την προστασία των εγχώριων προμηθειών και των τιμών, στις περισσότερες εξαγωγές ντίζελ της, επηρέασε θετικά την αγορά των δεξαμενόπλοιων και ιδιαίτερα των δεξαμενόπλοιων προϊόντων.


«Η κίνηση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης τον περασμένο μήνα είχε απειλήσει να περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες. Ένα μεγάλο μέρος των περιορισμών του περασμένου μήνα έχει αρθεί από τη ρωσική κυβέρνηση με την απόσυρση των απαγορεύσεων της στις εξαγωγές ντίζελ που παραδίδονται μέσω αγωγών σε θαλάσσια λιμάνια, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το ήμισυ του παραγόμενου καυσίμου θα καταναλωθεί στην εγχώρια αγορά» επισημαίνουν οι αναλυτές του Xclusiv Shipbrokers:


«Οι τιμές του ντίζελ στην Ευρώπη υποχώρησαν περισσότερο από 3%, καθώς η κίνηση αυτή προκάλεσε πωλήσεις στις αγορές ντίζελ. Το MR Pacific Basket φαίνεται να αντιδρά θετικά σε αυτή την ανακοίνωση, κλείνοντας την εβδομάδα στα 37.200 USD/ημέρα και κερδίζοντας περίπου 10 χιλ. USD/ημέρα σε τρεις ημέρες».

Πώς o πόλεμος στο Ισραήλ επηρεάζει τη ναυτιλία