Διχασμένη είναι, όπως οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν, η ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ αντίθετα η πλειοψηφία εκφράζει την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, φαίνεται πως οι Έλληνες διχάζονται για τον γάμο, αλλά προβληματίζονται ιδιαίτερα για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24 - προβλήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου - στην οποία φαίνεται πως το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών συναντά ισχυρές αρνήσεις στους πολίτες που έχουν δηλώσει ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάθετα αντίθετοι δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.
Το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λέει, επίσης, «όχι» στην τεκνοθεσία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 60,2%.
Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 73,2%.
Αναλυτικά οι δημοσκοπήσεις ανά χρονολογική σειρά:
GPO – Star (25/10/2023)
Στη δημοσκόπηση της GPO οι πολίτες τοποθετήθηκαν για το θέμα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπου το 48,4% είναι κατά και μάλλον κατά, ενώ το 46% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ.
Στο θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το 67% είναι κατά και μάλλον κατά, ενώ το 28,7% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ.
Pew Research Center (27/11/2023)
Σύμφωνα με έρευνά του αμερικανικού κέντρου έρευνας Pew Research Center σε 32 χώρες, υπέρ της ισότητας στον γάμο ανεξαρτήτως φύλων τάσσεται το 48%, ενώ κατά της θεσμοθέτησης είναι το 49%. Έτσι η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία (54%) και την Ουγγαρία (64%) είναι οι τρεις από τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες του δείγματος, που η πλειοψηφία τάσσεται ενάντια στην νομιμοποίηση.
Η τάση στήριξης ή διαφωνίας φαίνεται να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από διάφορα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η θρησκεία και η ηλικία. Η ηλικία φαίνεται να έχει σημαντική επιρροή στην Ελλάδα, καθώς οι άνω των 35 ετών βρίσκονται κατά πλειοψηφία αντίθετοι με την ιδέα των γάμων για ομόφυλα ζευγάρια, ενώ οι κάτω των 35 σε ποσοστό 67% στηρίζουν τον γάμο.
Interview – Politic (8/12/2023)
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview για την ισότητα στον γάμο, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Politic, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες δηλώνουν κατά αυτού του δικαιώματος. Συγκεκριμένα, το 49,6% πιστεύει ότι το νομοσχέδιο πρέπει να θεσμοθετηθεί, σε αντίθεση με το 49,1% που διαφωνεί.
Σύμφωνα με την ποιοτική ανάλυση, τα ποσοστά των γυναικών και των αριστερών ατόμων, είναι πιο υψηλά. Οι 6 στις 10 που τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου είναι γυναίκες (το 60,3%). Όπως και το 61,5% των αριστερών ψηφοφόρων που είναι υπέρ, σε αντίθεση με το 34% των δεξιών που είναι κατά.
Βέβαια, να επισημάνουμε ότι ενώ όταν μιλάμε για ισότητα στον γάμο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι μιλάμε για πλήρη ισότητα, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες επιλέγουν να διαχωρίσουν τις ερωτήσεις που αφορούν στον γάμο και την τεκνοθεσία.
Στο κομμάτι της τεκνοθεσίας, λοιπόν, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, το 57,9% των ερωτηθέντων διαφωνεί, σε αντίθεση με το 40,2% που δηλώνει υπέρ.
Opinion Poll – Action 24 (18/12/2023)
Μοιρασμένες είναι οι γνώμες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll, για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κυριαρχεί προβληματισμός για την τεκνοθεσία. Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο η εικόνα αλλάζει άρδην στην ερώτηση για τη δυνατότητα της τεκνοθεσίας.
Ποσοστό άνω του 70% δηλώνει πως διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί με τη θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια.
Εντύπωση προκαλεί πως το θέμα του γάμου και της τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών συναντά ισχυρές αρνήσεις στους πολίτες που έχουν δηλώσει ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάθετα αντίθετοι δηλώνουν σε μεγάλο ποσοστό και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στην τεκνοθεσία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 60,2%. Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 73,2%.
Pulse – ΣΚΑΪ (21/12/2023)
Το 46% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μάλλον / σίγουρα αρνητικά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ το 45% δηλώνει σίγουρα / μάλλον θετικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse.
Ωστόσο, στην ερώτηση «πολιτικός γάμος ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;» η ζυγαριά γέρνει στο «ναι», αφού το 52% απαντά «θα επιθυμούσα να επιτραπεί» (20%) ή «δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» (32%). Το 33% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί, ενώ ο ένας στους δέκα δηλώνει ότι του είναι αδιάφορο τι θα γίνει.
Διαφορετική είναι εικόνα σχετικά με τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, με το 56% των ερωτηθέντων να απαντά μάλλον/σίγουρα αρνητικά στην ερώτηση «πώς αντιμετωπίζετε τη νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου;». Αντιθέτως το 36% απαντά στο ίδιο ερώτημα σίγουρα/μάλλον θετικά.
Στο πιο εξειδικευμένο ερώτημα, «αναγνώριση παιδιών ζευγαριών του ίδιου φύλου: με ποια τοποθέτηση συμφωνείτε περισσότερο;», το 42% δηλώνει ότι θα προτιμούσε ή δεν έχει πρόβλημα αν επιτραπεί η νομική αναγνώριση των παιδιών που μεγαλώνουν από ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ το 47% απαντά ότι θα επιθυμούσε να μην επιτραπεί. Υπάρχει και ένα 5% των ερωτηθέντων που δηλώνει αδιάφορο.
Alco – Alpha (8/1/2024)
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 49% των πολιτών - σχεδόν ένας στους δύο - διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Επίσης, το 35% των πολιτών αναφέρει ότι συμφωνεί και το 16% δηλώνει ότι δεν ξέρει / δεν απαντά.
Ακόμη περισσότεροι (σχεδόν 6 στους 10) είναι όσοι διαφωνούν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Ειδικότερα, το 58% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος διαφωνεί, έναντι 28% που συμφωνεί και 14% που δηλώνει Δεν ξέρω / Δεν απαντώ.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.