Οικιστικό πρόγραμμα ΕΔ: Ξεκίνησε η Α’ Φάση με 702 διαμερίσματα σε Θράκη και Αιγαίο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.4.24

Οικιστικό πρόγραμμα ΕΔ: Ξεκίνησε η Α’ Φάση με 702 διαμερίσματα σε Θράκη και Αιγαίο


 Ξεκίνησε σήμερα από την Ορεστιάδα το Οικιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου ο Νίκος Δένδιας παρέστη στην τελετή θεμελίωσης συγκροτήματος οικιών για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ο Διοικητής Δ’ ΣΣ Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Όπως έχω επανειλημμένα πει, η ‘Ατζέντα 2030’ στοχεύει σε μια συνολική μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως, θα ήταν κενή περιεχομένου αν ο ένας πυλώνας της δεν αφορούσε τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος μας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν υπό την έντιμη ελληνική στολή».

Η βελτίωση, λοιπόν, των συνθηκών διαβίωσής τους αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο πλαίσιο των λειτουργιών του Υπουργείου μας, εστιάζουμε στις στεγαστικές τους ανάγκες.

Δεν θα σας πω κάτι καινούριο λέγοντας ότι αποτελεί για εμένα αυτονόητη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να υποστηρίζει όσους η ίδια μετακινεί ανά την επικράτεια, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε στέγη σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, από τον χώρο της βασικής κατοικίας του. Είναι μια αυτονόητη παροχή.

Οικιστικό πρόγραμμα

Αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου, όμως όλα από κάπου πρέπει να αρχίσουν. Και αυτή είναι μια ουσιαστική παροχή που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα και βελτιώνει το επίπεδο ζωής των στελεχών, αλλά πρέπει να πω και των οικογενειών τους», είπε ο ΥΕΘΑ.

«Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με τη θεμελίωση ενός νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων, εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα. Όμως μου δίνεται έτσι η ευκαιρία, όπως σας παρουσιάστηκε προηγουμένως, να ανακοινώσω ένα μεγαλόπνοο οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ότι ξεκινάει από εδώ συνιστά συμβολισμό», τόνισε.

Η Α’ Φάση του Οικιστικού Προγράμματος του ΥΠΕΘΑ

Το Οικιστικό Πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ είναι ένα εγχείρημα χωρισμένο σε 4 φάσεις υλοποίησης, δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά με ακριβό κόστος ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα οικιών.

Περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή 5 πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιά του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος).

Οικιστικό πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, θα κατασκευαστούν 54 νέα συγκροτήματα των 13 διαμερισμάτων έκαστο, δηλαδή 702 καινούργια διαμερίσματα, η ολοκλήρωσή των οποίων, υπό κανονικές συνθήκες, αναμένεται το καλοκαίρι του 2027.

Το 15% των κατοικιών θα διατίθενται σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, κυρίως σε εκπαιδευτικούς και σε γιατρούς. Οι υπόλοιπες κατοικίες, το 85% θα διατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά προτεραιότητα στα χαμηλόβαθμα στελέχη.

 

Με το υπάρχον χρηματοδοτημένο πρόγραμμα αυξάνεται το ποσοστό κάλυψης των υπαρχόντων αιτημάτων κατά 35%. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Ο μεγαλύτερος αριθμός κατοικιών θα έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Η δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει τότε, θα περιλαμβάνει άλλες 715 κατοικίες στην Κρήτη και στην κεντρική χώρα.

Οικιστικό πρόγραμμα  Οικιστικό πρόγραμμα

Για την υλοποίηση των υποέργων, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. (ΦΕΚ Α 147/08.08.2016), περί Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ).

Πηγή