Οι Ισραηλινοί αναχαιτίσαν το 99% των επιθέσεων – Ιράν: Η επίθεση ολοκληρώθηκε, μην κάνει άλλο λάθος το Ισραήλ – «Σχεδιάζουμε σημαντική απάντηση στην ιρανική επίθεση» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.4.24

Οι Ισραηλινοί αναχαιτίσαν το 99% των επιθέσεων – Ιράν: Η επίθεση ολοκληρώθηκε, μην κάνει άλλο λάθος το Ισραήλ – «Σχεδιάζουμε σημαντική απάντηση στην ιρανική επίθεση»


 Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.

Αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones στις επαρχίες Ντεράα και Σουέιντα της νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, δήλωσαν στο Reuters πηγές ασφαλείας.

Νωρίτερα, η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε την κατάρριψη ενός αριθμού ιρανικών drones -πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 100- που κατευθύνονταν στο Ισραήλ.

Αναχαιτίσαμε το 99% των drones που εκτοξεύτηκαν δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος συμπλήρωσε: Η απάντηση θα είναι πρωτοφανής.

Και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν εμπλακεί στην απόκρουση της επίθεσης με drone από το Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσε αρχικά το Sky News επικαλούμενο πηγές άμυνας.

Το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα επικαλείται η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».

Το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση» στην ιρανική επίθεση

Το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντική απάντηση» στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση, μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV επικαλούμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάσθηκε. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα, μεταδίδει το AFP, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σχετική αναφορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ιρανικά drones που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ

Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν drones που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN και ABC επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, χωρίς να προσδιορίσουν τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες όπου καταρρίφθηκαν.

Αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones στις επαρχίες Ντεράα και Σουέιντα της νότιας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, δήλωσαν στο Reuters πηγές ασφαλείας.

H πρώτη ανάρτηση Μπάιντεν μετά την επίθεση του Ιράν: Ακλόνητη η στήριξή μας προς το Ισραήλ

Με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του προέδρου των ΗΠΑ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά από την στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν τις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Στην ανάρτησή του η οποία συνοδεύεται από μια φωτογραφία από την αίθουσα διαχειρίσης κρίσεων του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν διαμηνύει ότι η στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είναι «ακλόνητη».
«Μόλις συναντήθηκα με την ομάδα εθνικής ασφαλείας για μια ενημέρωση σχετικά με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι στις απειλές από το Ιράν και τους συν αυτώ είναι ακλόνητη» γράφει ο Μπάιντεν στην ανάρτησή του.

Η Γερμανία την «καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», εκφράζει «αλληλεγγύη» στους Ισραηλινούς

Η γερμανική διπλωματία καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους και αξίωσε η Τεχεράνη να σταματήσει αμέσως.

«Καταδικάζουμε την εξελισσόμενη επίθεση, η οποία μπορεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή στο χάος, με τον πλέον σθεναρό τρόπο», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του πρέπει να σταματήσουν «αμέσως» την επίθεση αυτή, πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» του Βερολίνου στο Ισραήλ.

Η Βρετανία «καταδικάζει» την «απερίσκεπτη» ενέργεια που απειλεί «να αποσταθεροποιήσει την περιοχή»

«Καταδικάζω με τον πλέον έντονο τρόπο την απερίσκεπτη επίθεση του ιρανικού καθεστώτος εναντίον του Ισραήλ. Αυτά τα χτυπήματα κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν εντάσεις και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Το Ιράν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι σκοπεύει να σπείρει το χάος στην αυλή του», τόνισε μεταξύ άλλων ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να προασπίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των περιφερειακών εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και του Ιράκ. Μαζί με τους συμμάχους μας, εργαζόμαστε για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει περισσότερη αιματοχυσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι μαχητικά αεροσκάφη της RAF έχουν ήδη απογειωθεί από την βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου καθώς και από αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, για να ενισχύσουν την άμυνα του Ισραήλ. Πληροφορία που ακόμη δεν επιβεβαιώνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης για την επίθεση με drones στο Ισραήλ: Ανταπόδοση για τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή «εκτενή» επίθεση, με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας. Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε ένα «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» (σ.σ. του Ισραήλ).

«Η Πολεμική Αεροπορία της Αεροδιαστημικής Δύναμης του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο εσωτερικό των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων του σώματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση.

Δεν έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής δημόσια κάποιος από τους ιρανούς ηγέτες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης αυτής — της πρώτης που εξαπολύεται απευθείας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας από την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, το 1979.

Διεξάγεται με «την έγκριση του ανωτάτου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και υπό την επίβλεψη του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως οι λεπτομέρειες σύντομα θα ανακοινωθούν «στον ηρωικό λαό του Ιράν και στους μαχητές για την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο».

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Παλαιστίνης, από τις μεγαλύτερες στο κέντρο της Τεχεράνης, για να πανηγυρίσουν την επιχείρηση, ανεμίζοντας ιρανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις, όπως η Κομ.

Τα λεπτά που ακολούθησαν την έναρξη της επιχείρησης, στον λογαριασμό του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στην πλατφόρμα Χ αναρτήθηκε απόσπασμα βίντεο από την ομιλία που εκφώνησε την Τετάρτη, στο οποίο τόνισε πως «το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί».

Ο αγιατολάς Χαμενεΐ είχε ήδη διαμηνύσει την 3η Απριλίου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, που απέδωσε στον ισραηλινό στρατό. Σε αυτόν σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δυο υποστρατήγων της Δύναμης Κουντς, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις ιρανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Πηγή