Ρεύμα: Ανακοινώνονται τη Δευτέρα τα τιμολόγια λιανικής – Πιθανή η αύξηση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.4.24

Ρεύμα: Ανακοινώνονται τη Δευτέρα τα τιμολόγια λιανικής – Πιθανή η αύξηση


 Με νέα πτώση στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος ολοκληρώθηκε ο Μάρτιος. Τα τιμολόγια λιανικής για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν αύριο, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα έχουμε νέα αποκλιμάκωση, λόγω του πολύπλοκου τρόπου υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας σε επίπεδο λιανικής.

Το θετικό είναι ότι για τον μήνα Μάρτιο του 2024 ολοκληρώνεται ένας πολύ μεγάλος κύκλος: Η μέση τιμή χονδρικής για τον συγκεκριμένο μήνα έπεσε και κάτω από τα 70 ευρώ, στα 67,54 από 73,61 τον Φεβρουάριο, 93 τον Ιανουάριο, 102 τον Δεκέμβριο. Αυτά τα επίπεδα τιμών είναι εξαιρετικά κοντά πλέον στα επίπεδα πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Και αυτό μας πηγαίνει πίσω στην άνοιξη του 2021.

Αυτό το οποίο βεβαίως ενδιαφέρει είναι πόσα θα πληρώσουμε στα τιμολόγια του Απριλίου σε επίπεδο λιανικής. Αυτό που προκύπτει προς το παρόν είναι ότι αν δεν αλλάξει απολύτως τίποτα στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, θα έχουμε αύξηση και αυτό αποδίδεται στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η τιμή λιανικής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έτσι όπως είναι φτιαγμένος ο μαθηματικός τύπος, πέραν από την απόλυτη τιμή της χονδρικής, έχει να κάνει η τελική τιμή λιανικής και με το πόσο μεταβλήθηκε η τιμή χονδρικής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αν λοιπόν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε θα δούμε την τιμή της κιλοβατώρας στα 11,6 λεπτά από 10,8 τον Μάρτιο, για τις υψηλότερες καταναλώσεις στα 12,75 από 11,90 και στον νυχτερινό στα 88,88 από 8,04.

Πώς μπορεί αυτό να αποφευχθεί αν οι εταιρείες αποφασίσουν και πάλι αυτόν τον μήνα να αλλάξουν την εκπτωτική τους πολιτική; Ο Μάρτιος ήταν μήνας μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της έκπτωσης στις ονομαστικές τιμές. Αν ο Απρίλιος γίνει μήνας και πάλι επαναφοράς της έκπτωσης σε υψηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως αύριο να μη δούμε να αποτυπώνονται αυτές οι αυξήσεις.

Πηγή