Μεταναστευτικό: Για “κατάσταση σοβαρής κρίσης” μιλά η Κύπρος, ζητά την άμεση βοήθεια της ΕΕ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

4.4.24

Μεταναστευτικό: Για “κατάσταση σοβαρής κρίσης” μιλά η Κύπρος, ζητά την άμεση βοήθεια της ΕΕ


 Ο αυξανόμενος αριθμός των αφίξεων μεταναστών έχει αφήσει την Κύπρο σε “κατάσταση σοβαρής κρίσης“, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης, ζητώντας, παράλληλα, από την ΕΕ να παρέμβει.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έφτασαν στην Κύπρο δια θαλάσσης τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, σε σύγκριση με μόλις 78 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης. Ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε η βοήθεια της ΕΕ προς τον Λίβανο να εξαρτάται από την παρεμπόδιση των αναχωρήσεων των μεταναστών.

Η ΕΕ παρέχει σημαντική οικονομική βοήθεια στον Λίβανο τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τη φιλοξενία των Σύρων μεταναστών και ζήτησα από την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν να επικοινωνήσει με τις λιβανικές αρχές“, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η οικονομική αυτή βοήθεια δεν μπορεί να παραδοθεί στον Λίβανο εάν συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές.

Η κρίση στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και η ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή, σημαίνει ότι οι αρχές της Βηρυτού έχουν επικεντρωθεί λιγότερο στην ανάσχεση της μετανάστευσης τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών. Δύο βάρκες που μετέφεραν 263 μετανάστες έφτασαν το βράδυ της Τρίτης στην Κύπρο, αυξάνοντας τον αριθμό των αφίξεων από την Κυριακή σε συνολικά 761, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Κυρίως Σύροι άνδρες

Το νησί της Μεσογείου, με πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η πλησιέστερη χώρα-μέλος της ΕΕ στον Λίβανο. Οι βάρκες φτάνουν σε διάφορα σημεία του νησιού μεταφέροντας κυρίως άνδρες Σύρους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές. Το θαλάσσιο ταξίδι από τον Λίβανο ή τη Συρία στην Κύπρο διαρκεί περίπου 10 ώρες.

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα κύρια θέματα στην ατζέντα της Κύπρου ενόψει των ευρωεκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα ΕΛΑΜ έχει αναρριχηθεί στην τρίτη θέση. Η Κύπρος επιθυμεί η ΕΕ να χαρακτηρίσει τμήματα της Συρίας ως ασφαλή για τις μεταναστευτικές επιστροφές. Η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία πιέζουν επίσης την ΕΕ για αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές.

Η Αυστρία συνεργάζεται με τη Δανία για να πιέσει την ΕΕ να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να στέλνει μετανάστες πίσω στη Συρία, μια πράξη που επί του παρόντος είναι παράνομη στην ΕΕ. Ο Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τη πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα την Κυριακή στο περιθώριο του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα αρχίσει την Παρασκευή στο Ζάππειο Μέγαρο.