Γιατί ο πληθωρισμός επιμένει στην Ελλάδα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

7.4.24

Γιατί ο πληθωρισμός επιμένει στην Ελλάδα


Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός της Ελλάδα, κινείται σε τροχιά αποκλίνουσα από την υπόλοιπη Ευρώπη, αποδείχθηκαν και τον Μάρτιο από τις χθεσινές προβλέψεις της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4%, από 3,1% τον Φεβρουάριο, ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκε. 


Παρά την πτώση του μέσου πληθωρισμού σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, η Eurostat καταγράφει επιτάχυνση του πληθωρισμού σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Εκτός από την Ελλάδα, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 0,3% σε ετήσια βάση, είχαμε αύξηση 0,5% στην Ιταλία (1,3% τον Μάρτιο από 0,8% τον Φεβρουάριο), 0,3% την Ισπανία (έφτασε στο 3,2% το Μάρτιο από 2,9% τον Φεβρουάριο) και 0,3% την Πορτογαλία (διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάρτιο από 2,3% τον Φεβρουάριο), με βασική αιτία την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.


Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν άλλη μια φορά την υψηλή εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του. Τούτο με δεδομένο ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου Brent κατά 7,2% μέσα στο Μάρτιο, στα 89 δολάρια το βαρέλι, από 83 δολάρια στην αρχή του προηγούμενου μήνα, είχε άμεση επίδραση στον πληθωρισμό. Αυτό καταγράφηκε μέσω των τιμών των υγρών καυσίμων, οι οποίες αποτυπώθηκαν με την τιμή της βενζίνης να φτάνει άλλη μια φορά, κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο. Ως σημάδι μόνιμης αναστροφής της πτωτικής τάσης του πληθωρισμού, αν συνεχίσει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μπορεί να εκληφθεί ο περιορισμός της θετικής επίδρασης των τιμών της ενέργειας στο μέσο πληθωρισμό.


Συγκεκριμένα, σε μέσα επίπεδα, οι τιμές ενέργειας για την Ελλάδα κατέγραψαν μείωση 1% για τον Μάρτιο, έναντι μείωσης 2,1% το Φεβρουάριο. Τούτο, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έμεινε πρακτικά αμετάβλητη όλο τον προηγούμενο μήνα στα 26,8 ευρώ η  θερμική κιλοβατώρα. 


Ο πληθωρισμός των τροφίμων 

Ακόμη μια παράμετρος που έφερε τον πληθωρισμό της Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνον της ευρωζώνης ήταν ο ήπιος χειμώνας, ο οποίος έχει δημιουργήσει ήδη προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή. 


Εκτός από την έκρηξη κατά 60% των τιμών του κακάου, που συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές της σοκολάτας και των υπολοίπων γλυκισμάτων που το έχουν ως βασικό τους συστατικό, η οποία είναι εισαγόμενη, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και η κρίση των τιμών στο ελαιόλαδο. Με τις τιμές στο ράφι να έχουν φτάσει ήδη στα 16,5 ευρώ το μπουκάλι, οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι και φέτος η παραγωγή θα είναι μειωμένη λόγω καιρού. Αυτό σημαίνει νέα αύξηση της τιμής λιανικής, όταν στο τέλος του καλοκαιριού θα διατεθεί στην αγορά η φετινή σοδειά. Σε δεύτερη ανάγνωση, η προοπτική νέων αυξήσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω πετρελαίου, δε βοηθά την υποχώρηση των τιμών βραχυπρόθεσμα, κάτι που αποτυπώθηκε και τον Μάρτιο. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται ήδη μείωση της κατανάλωσης κατά 30%. 


Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει επίσης στην παραγωγή σε νωπά φρούτα και λαχανικά στα οποία οι τιμές έχουν επίσης εκτοξευτεί λόγω της μειωμένης απόδοσης των καλλιεργειών. Απόδειξη αποτελεί η αύξηση τιμής της εγχώριας πατάτας στο 1- 1,2 ευρώ το κιλό και της ντομάτας από 1,78 έως και πάνω από 2 ευρώ το κιλό.


Τέλος, ανησυχία προκαλεί η σημαντική επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού για τον Μάρτιο στο 3,4%, από 3% τον Φεβρουάριο, δείγμα του ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αν συνεχιστεί, απειλεί να δημιουργήσει ένα νέο σπιράλ αυξήσεων, σε μια σειρά αγαθών πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, αλλά και των υπηρεσιών.

 Του Τάσου Δάσοπουλου 

Πηγή