Δημοσκόπηση Opinion Poll: 17,1% μπροστά η ΝΔ – Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Τρίτος στη Μακεδονία ο Βελόπουλος – «Κίτρινη κάρτα» για ακρίβεια και εγκληματικότητα στην κυβέρνηση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.4.24

Δημοσκόπηση Opinion Poll: 17,1% μπροστά η ΝΔ – Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Τρίτος στη Μακεδονία ο Βελόπουλος – «Κίτρινη κάρτα» για ακρίβεια και εγκληματικότητα στην κυβέρνηση


 Τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24 παρουσιάστηκαν στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του καναλιού.

Οι πολίτες απαντoύν για τα φαινόμενα εγκληματικότητας, βίας και παραβατικότητας των ανηλίκων. Παίρνουν θέση στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, αλλά και στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αποστολή παρατηρητών στις ευρωεκλογές.

Στην έρευνα καταγράφεται η πρόθεση ψήφου των πολιτών στην πορεία προς τις ευρωκάλπες, η εξέλιξη στην μάχη για την δεύτερη θέση αλλά και η κινητικότητα στα … δεξιά της ΝΔ.

Τέλος, για πρώτη φορά καταγράφεται και το πολιτικό κλίμα στην βόρεια Ελλάδα.

Ακρίβεια, νυν και αεί

Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις απασχολούν περισσότερο τους καταναλωτές, με το συντριπτικό ποσοστό του 49,1%.

Η οικονομία και η ανάπτυξη με τη σειρά τους, προβληματίζουν το 26,3%, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας αγγίζουν το 25,9%.

Ακολουθεί η κατάσταση στο ΕΣΥ (13,7%), το επίπεδο μισθών (9,5%), η κατάσταση στην Παιδεία (9,3%), η λειτουργία της Δικαιοσύνης (9,1%) και η ανεργία (7,7%)

«Κίτρινη κάρτα» για την ακρίβεια

Δεδομένων των προηγούμενων απαντήσεων, οκτώ στους 10 Έλληνες είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για τον… βραχνά.

Περί εγκληματικότητας ο λόγος

Με το ίδιο κατά νου, η «βαθμολογία» της κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκληματιοκότητας είναι όμοιος με τον αντίστοιχο της ακρίβειας: Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες είναι λίγο ή ελάχιστα ικανοποιημένοι.

«Όχι» στην πρόταση Κασσελάκη για πρόωρες Εθνικές Εκλογές

Δεν συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη για εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, το 61,7% των ερωτηθέντων.

Εν αντιθέσει, το 34% λέει «ναι ή μάλλον ναι».

Υπάρχει περίπτωση νοθείας;

Αρνητικό στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για παρουσία διεθνών στις ευρωεκλογές τοποθετείται το 59% των ερωτηθέντων, με ένα 36,1% να συμφωνεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Θετικές κρίσεις για πολιτικούς αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προηγείται στις θετικές κρίσεις των πολιτών, με ποσοστό 37,2%. Ακολουθεί ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 35,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 35% και έπεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με 30%. Στην πέμπτη θέση, βρίσκεται για πρώτη φορά ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες», Ανδρέας Λοβέρδος (27,9%).

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με 27,0%, ενώ μόλις ένα δέκατο της μονάδας πιο κάτω(26,9%), βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης καταλαμβάνει το 10,9%, ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός βρίσκεται στο 10,9%, ενώ ο «Σπαρτιάτης», Βασίλης Στίγκας, «πιάνει» 6,2%.

Ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισοψηφεί με τον γνωστό και μη εξαιρετέο… «Κανένα»με 29,4 %. Ο Στέφανος Κασσελάκης, περιορίζεται στην τρίτη θέση με 8,5% και τέταρτος ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6.6%.

Ακολουθεί ο Νίκος Ανδορυλάκης με 6,2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,5%.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται στο 3%, ο Βασίλης Στίγκας 0,6%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 0,5% και ο Δημήτρης Νατσιός με 0,5%.

Η πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ακλόνητη στην κορυφή, καθώς συγκεντρώνει το 26,6% των προτιμήσεων. Σταθερά στην δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,4%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με 10,3%. Η Ελληνική Λύση ξεπερνά κατά πολύτο ΚΚΕ, καθώς συγκεντρώνει το 8,9% των προτιμήσεων έναντι του «κόκκινου»7,1%.

Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη με 3% και ακολουθεί η Νέα Αριστερά με 2,6%.Οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου πλασάρονται στο 2,5% και την ίδια ώρα, οι Σπαρτιάτες περιορίζονται στο 2,2%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου γίνεται εκ νέου αισθητή δημοσκοπικά, με 1,2%.

Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ καταλαμβάνει το 32,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 15%, το ΠΑΣΟΚ το 12,4%, η Ελληνική Λύση το 10,7%, και το ΚΚΕ το 8,5%.

Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη με 3,7%, η Νέα Αριστερά με 3,2%, οι «Δημοκράτες» με 3%, η «Φωνή Λογικής» με 1,4% και το ΜέΡΑ25 με 1,3%

Έτσι ψηφίζει η Μακεδονία

… και βγάζει τρίτο κόμμα την Ελληνική Λύση, με ποσοστό 12,6%.

Παραδόξως, η «πριμοδότηση» του Βελόπουλου δεν ενισχύει το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου, αφού και στη Μακεδονία φιγουράρει εκτός Ευρωβουλής.

Η εξέλιξη της εκτίμησης ψήφου

Σαφώς κερδισμένοι οι ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, με τα ποσοστά τους να μεγαλώνουν αργά και σταθερά.

Εν αντιθέσει, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ενώπιων μίας μικρής αποδυνάμωσης.