Τα drone που θα αλλάξουν την ισορροπία στο Αιγαίο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.6.24

Τα drone που θα αλλάξουν την ισορροπία στο Αιγαίο


 Η μάχη των αιθέρων στο άμεσο μέλλον θα γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα.


Η αερομαχία του μέλλοντος αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική και ιδιαίτερα πολυπληθής με την εισαγωγή μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών, εξοπλισμένων με τεχνητή νοημοσύνη.


Αυτά τα αεροσκάφη, γνωστά ως Wingman, θα συνοδεύουν τα επανδρωμένα μαχητικά σε αποστολές, αναλαμβάνοντας τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες προκλήσεις.


Διάφορα προγράμματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για τη δημιουργία αυτών των drone που μπορούν να πετούν αυτόνομα, παρέχοντας υποστήριξη σε ανθρώπινες αποστολές και επιτρέποντας τον απομακρυσμένο έλεγχο από κοντινούς πιλότους.


Η Boeing εργάζεται πάνω στην τεχνολογία αυτή με το πρόγραμμα Ghost Bat, ενώ η Airbus παρουσίασε το δικό της Wingman drone στην Διεθνή Αεροπορική Έκθεση (ILA) στο Βερολίνο.


Το σχέδιο της Airbus προορίζεται αρχικά για την υποστήριξη της Luftwaffe, της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, και στη συνέχεια για το έκτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος.


Το νέο αυτό μαχητικό drone θα μπορεί να πετάξει αυτόνομα σε ανεξάρτητες αποστολές ή σε υποστήριξη επανδρωμένων αεροσκαφών, και θα είναι εξοπλισμένο με όπλα, αισθητήρες και κάμερες.


Οι πιλότοι που πετούν σε κοντινά επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να δώσουν εντολές στο drone για αποστολές αναγνώρισης στόχων, καταστροφής, ηλεκτρονικών παρεμβολών ή ακόμη και για να λειτουργήσει ως δόλωμα για αμυντικά συστήματα.


Έτσι, το drone θα μπορεί να εισέρχεται στις πιο επικίνδυνες ζώνες του πεδίου μάχης, ενώ οι πιλότοι θα παραμένουν σε ασφαλή απόσταση.


Παρόλο που ένας άνθρωπος θα βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή για τον έλεγχο του Wingman, τα drone θα πρέπει να λαμβάνουν ορισμένες αποφάσεις αυτόνομα, χρησιμοποιώντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.


Για το πρόγραμμα Wingman, η Airbus συνεργάζεται με τη βρετανική εταιρεία αμυντικής τεχνητής νοημοσύνης Helsing.


Το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης, με περιορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.


Η Airbus δεν έχει ανακοινώσει πότε το Wingman drone θα είναι έτοιμο για επιχειρησιακή χρήση, αλλά η συνεργασία με τη Helsing υποδεικνύει ότι θα το δούμε σύντομα να πετάει.


Επιπλέον, η Airbus επιβεβαίωσε ότι μέρος της τεχνολογίας που αναπτύσσεται για το Wingman ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μελλοντικά αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ