Παρμενίων 2023: Φωτογραφίεςαπό σενάριο ασύμμετρης απειλής από αέρος - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.9.23

Παρμενίων 2023: Φωτογραφίεςαπό σενάριο ασύμμετρης απειλής από αέρος


 Επεισόδιο ασύμμετρης απειλής από αέρος (RENEGADE) εξετάστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2023» που είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στον Έβρο στις 5 Οκτωβρίου.


Τον ρόλο του αεροσκάφους που δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, ούτε το Σχέδιο Πτήσης του, και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας, ανέλαβε αεροσκάφος C-130 που είχε απογειωθεί από την 112 ΠΜ στην Ελευσίνα.


Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου το αεροσκάφος δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές Ελέγχου Εναερίου Κυκλοφορίας (απώλεια επικοινωνίας), διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο Σχέδιο Πτήσης.


Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όπως προβλέπεται από τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο «RENEGADE». Τότε δόθηκε εντολή απογείωσης σε δύο αεροσκαφώνς επιφυλακής F-16 από την Σούδα (115 ΠΜ), ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «RENEGADE» παρακολουθείτο από το 2ο ΑΚΕ της Πολεμικής Αεροπορίας.


Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το «RENEGADE», το οποίο ακολουθώντας τα οπτικά σήματά τους κινήθηκε για το αεροδρόμιο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» του Ηρακλείου, που του υποδείχθηκε για προσγείωση.


parmenion-f16-a
parmenion-f16-b
parmenion-f16-c
parmenion-f16-d
parmenion-f16-e
parmenion-f16-f
parmenion-f16-g
Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ) υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία των Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα ΠΝ και του Υπαρχηγού ΓΕΑ Υποπτέραρχου (Ι) Αντώνιου Πανίδη ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.