Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 93 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή 40 ν.μ. δυτικά Πύλου και σύλληψη 3 διακινητών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.9.23

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 93 ατόμων στη θαλάσσια περιοχή 40 ν.μ. δυτικά Πύλου και σύλληψη 3 διακινητών


 Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνολικά ενενήντα τριών (93) αλλοδαπών (49 άνδρες, 21 γυναίκες, 8 αγόρια και 15 κορίτσια), πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή 40 ν. μ. δυτικά Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).


Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες την 19/09/2023, για την ύπαρξη σκάφους (α.λ.σ.) σε πιθανή δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ. νοτιοδυτικά ν. Ζακύνθου. Στην περιοχή δεσμεύτηκαν συνολικά έντεκα (11) παραπλέοντα πλοία, απογειώθηκε ένα (01) ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) αεροσκάφος του FRONTEX και απέπλευσαν ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τρία (03) Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.


Το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος, κατόπιν διερεύνησης της περιοχής των ερευνών, εντοπίστηκε βραδινές ώρες την 19/09/2023, στη θαλάσσια περιοχή περί τα 40 ν.μ. δυτικά λιμένα Πύλου, αρχικά από αεροσκάφος του FRONTEX και από Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή του οποίου έξι (06) άτομα τα οποία έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης, μετεπιβιβάστηκαν σε έτερο θαλαμηγό σκάφος σημαίας νήσων Κέιμαν και μεταφέρθηκαν στον λιμένα Πύλου. Πέντε (05) εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πύλου απ’ όπου εξήλθαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ενώ μία (01) γυναίκα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου παραμένει για νοσηλεία.


Ακολούθως, είκοσι πέντε (25) άτομα μετεπιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοιο σημαίας Μάλτας και μεταφέρθηκαν, πρωινές ώρες την 20/09/2023, με ασφάλεια στον λιμένα Καλαμάτας, όλοι καλά στην υγεία τους.


Στη συνέχεια, με τη συνδρομή ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εξήντα δύο (62) συνολικά αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Γερμανίας και μεταφέρθηκαν με τη συνοδεία Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ., απογευματινές ώρες την 20/09/2023, στον λιμένα Καλαμάτας.


Όλοι οι ανωτέρω αλλοδαποί στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις του λιμένα Καλαμάτας, ενώ πραγματοποιήθηκε προληπτικός ιατρικός έλεγχος από κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΟΔΥ.


Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων προέκυψε ότι τρείς (03) αλλοδαποί εκ των ανωτέρω, ηλικίας 35, 26 και 37 ετών, είχαν ενεργό ρόλο στην μεταφορά των ανωτέρω ατόμων, αποτελώντας μέλη διεθνούς εγκληματικής ομάδας και κατά συνέπεια συνελήφθησαν για παράβαση του Ν. 3386/05 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του Ν. 4251/2014 (Παράνομη διακίνηση αλλοδαπών), καθώς και του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο).


Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή