Η κατάταξη για τα παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα: Σε ποια θέση ανέβηκαν Αθήνα και Πειραιάς - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

26.9.23

Η κατάταξη για τα παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα: Σε ποια θέση ανέβηκαν Αθήνα και Πειραιάς


 Στην όγδοη θέση των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων παγκοσμίως για το 2023 ανέβηκαν οι Αθήνα/Πειραιάς στη φετινή έκδοση του δείκτη Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index κερδίζοντας μία θέση σε σύγκριση με το 2022. Όγδοη θέση την οποία κατείχε τις χρονιές 2020 και το 2021.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός μεγάλων και μικρότερων πλοιοκτητριών και διαχειριστριών εταιρειών υποστηρίζουν τη θέση της Αθήνας/Πειραιά ανάμεσα στα 10 πρώτα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η Αθήνα/Πειραιάς έχει μετεξελιχθεί σε κέντρο καινοτομίας για τη ναυτιλία, συγκεντρώνοντας έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ναυτιλιακών startups.

Η Σιγκαπούρη για 10η συνεχή χρονιά, βρέθηκε στην κορυφή των παγκόσμιων ναυτιλιακών κέντρων, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 95,32/100.

Το Λονδίνο κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 83,35 και η Σαγκάης στην τρίτη θέση με βαθμολογία 81,58.

Στο top 10 περιλαμβάνοντα τέσσερα ναυτιλιακά κέντρα από την Ασία, τέσσερα από την Ευρώπη, ένα από τη Μέση Ανατολή και ένα από τις ΗΠΑ. Μπορείτε να δείτε τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα. Σύμφωνα με την ανάλυση των Baltic Exchange και Xinhua, τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα δεν παρουσίασαν μεγάλες μεταβολές σε σύγκριση με το 2022.

Για τη δημιουργία του δείκτη, λαμβάνονται υπόψη η λιμενική δραστηριότητα (20%), το ευρύτερο περιβάλλον (δασμοί, απόδοση των logistics) (30%) και οι εισροές επιχειρησιακών υπηρεσιών (50%).

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ