Blue Horizon: Έρευνα σε βάθος και όχι για τα μάτια του κόσμου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.9.23

Blue Horizon: Έρευνα σε βάθος και όχι για τα μάτια του κόσμου


 Ο τραγικός χαμός του Αντώνη Καρυώτη πρώτιστα έπληξε την οικογένεια και τους οικείους του.  Ταυτόχρονα, προκάλεσε αλυσιδωτές αναταράξεις στην κοινωνία (επιβατικό κοινό), στην ακτοπλοΐα (παραίτηση Διευθύνοντα Συμβούλου), στην πολιτική σκηνή (παραίτηση Υπουργού Ναυτιλίας), στους φορείς του λιμένα και αλλού…


Είναι βέβαιο ότι κανείς και ποτέ δεν θέλει να ξαναδεί τέτοια τραγωδία.  Συνεπώς, πρέπει να ληφθούν κατάλληλα προληπτικά μέτρα… Μέτρα που δεν εξαντλούνται στην απομάκρυνση ενός Υπουργού ή ενός Διευθύνοντα Συμβούλου ή στην ποινική καταδίκη κάποιων ναυτικών ή στον πειθαρχικό έλεγχο κάποιων λειτουργών.  Αλίμονο αν περιοριστούν ως εκεί…


Μόνον μια έρευνα σε βάθος θα δείξει τι πήγε στραβά και γιατί αχρηστεύτηκαν τα σχέδια ασφαλούς διαχείρισης πλοίου, ασφάλειας λιμένα, οι κανονισμοί λειτουργίας των αρχών λιμένα κλπ.


Μόνον μια έρευνα σε βάθος θα μπορέσει να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα: Εφαρμόσθηκαν αποτελεσματικά τα υπάρχοντα σχέδια;  Εφαρμόστηκαν στην πράξη οι κώδικες ISM, ISPS για το πλοίο/λιμάνι;  Επαρκούσαν οι δυνάμεις άσκησης αστυνομίας τροχαίας-τάξης-ασφάλειας;   


Μόνον μέσα από μια ενδελεχή και συστηματική έρευνα θα μπορέσουν να εντοπισθούν δυσλειτουργίες και να αναδειχθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα θεραπείας και πρόληψης.


Είναι άδικο η ζωή ενός επιβάτη να εξαρτάται από την καλή ή κακή διάθεση ενός προσώπου-παράγοντα στην αλυσίδα ευθύνης Αρχή –λιμάνι- πλοίο και αντίστροφα.


Μια τέτοια εξειδικευμένη τεχνοκρατική έρευνα είναι ανεξάρτητη από την ποινική ή πειθαρχική διερεύνηση του συμβάντος.  Πρέπει να αποβλέπει στον εντοπισμό και την επισήμανση κενών στη λειτουργία των διαδικασιών και σχεδίων με στόχο την άμεση βελτίωσή τους. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΣΤΟΧΙΩΝ.  Προπάντων, πρέπει να αποβλέπει στην ανάκτηση και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας κάθε επιβάτη που επιβιβάζεται σε πλοία της Ακτοπλοΐας μας.


Τα θέματα ασφάλειας των επιβατών πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα και η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει αμελλητί κάθε μέτρο βελτίωσής της.


Για το σκοπό αυτό ΑΜΕΣΑ και ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΩΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ και με τη σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων εταίρων (πολιτείας και κοινωνίας) πρέπει να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος ώστε να προτείνει τις επιβεβλημένες αλλαγές για την ολιστική και βιώσιμη αντιμετώπιση του ζητήματος.


Δεν συγχωρείται καμιά καθυστέρηση…


Είναι χρέος στον αδικοχαμένο Αντώνη και στην σοκαρισμένη κοινωνία…

Πηγή