Μεταναστευτικό: Πιθανή αύξηση των ροών μετά τις εξελίξεις σε Ισραήλ-Γάζα -Στα σκαριά συμφωνία με την Τουρκία - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.10.23

Μεταναστευτικό: Πιθανή αύξηση των ροών μετά τις εξελίξεις σε Ισραήλ-Γάζα -Στα σκαριά συμφωνία με την Τουρκία


 Η ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ως απόρροια των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας, ανησυχεί την κυβέρνηση που παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην περιοχή.


«Όλα αυτά μπορούν να έχουν άλλες παράπλευρες εξελίξεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Μυτιλήνη, όπου μίλησε σε εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αλκιβιάδη Στεφανή.


Η νέα εστία ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσπαθώντας να φύγουν μακριά από την φρίκη του πολέμου που έχει ξεσπάσει δημιουργώντας νέα πίεση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για ζητήματα «εθνικού περιεχομένου τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε» προέταξε την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική της «δίκαιης αλλά αυστηρής πολιτικής στο μεταναστευτικό με έμφαση στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων», ώστε, οι κάτοικοι του Βόρειου Αιγαίου να μην βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με καταστάσεις που επικρατούσαν στα νησιά πριν το 2019.


Η σύγκρουση Ισραήλ με Χαμάς θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σε Ελλάδα και Κύπρο

Την εκτίμηση ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς θα έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, εξέφρασε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι πιθανό να ενταθούν μεταναστευτικές ροές από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο. «Όλες οι Υπηρεσίες, κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν σε όλα τα επίπεδα. Και προφανώς προσαρμόζονται και παρακολουθούν όλες τις διεθνείς εξελίξεις και ό,τι συμβαίνει και μάλιστα, ειδικά τόσο κοντά μας», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.


Υπό το πρίσμα αυτό, αποκτά μεγάλη σημασία η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Βρυξέλλες για προσαρμογή της Ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό, ώστε η Τουρκία να αναλάβει μεγαλύτερη δράση στην πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών και την συγκράτηση των ροών από τα παράλια της.

Μεταναστευτικό: Πιθανή αύξηση των ροών μετά τις εξελίξεις σε Ισραήλ-Γάζα -Στα σκαριά συμφωνία με την Τουρκία - iefimerida.gr