Frontex: Μειωμένες οι αφίξεις στην Κεντρική Μεσόγειο το Σεπτέμβριο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.10.23

Frontex: Μειωμένες οι αφίξεις στην Κεντρική Μεσόγειο το Σεπτέμβριο


 Το Σεπτέμβριο 2023 καταγράφηκαν 51.500 παράνομες διελεύσεις εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με πέρυσι. Στην Κεντρική Μεσόγειο υπήρξε μείωση αφίξεων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι ροές από τη Δυτική Αφρική και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν αυξημένες το 2023. Οι τρεις πρώτες εθνικότητες αφικνούμενων στα εξωτερικά σύνορα ΕΕ ήταν από: Συρία, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού.

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Ο αριθμός παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αυξήθηκε κατά 17% στους πρώτους 9 μήνες του 2023 φτάνοντας τις 279.350, που είναι ο υψηλότερος της περιόδου από το 2016, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς*.

Φέτος, μέχρι τώρα, στην Κεντρική Μεσόγειο καταγράφηκαν οι μισές παράνομες διελεύσεις εξωτερικών συνόρων ΕΕ. Παρά ταύτα, οι διελεύσεις στην περιοχή μειώθηκαν κατά 1/3 σε σχέση με τον περασμένο μήνα, με τα Δυτικά Βαλκάνια να παίρνουν την πρωτιά στις παράνομες διελεύσεις, ως η πιο ευαίσθητη περιοχή των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το μήνα Σεπτέμβριο.

2.750 στελέχη της Μόνιμης Δύναμης και λοιπό προσωπικό του Frontex απασχολούνται σε διάφορες επιχειρήσεις, προσφέροντας αρωγή στα κράτη μέλη και τις γειτονικές χώρες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων ΕΕ και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Η Κεντρική Μεσόγειος εξακολουθεί να είναι η περισσότερο ευπαθής περιοχή των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και φέτος, με περισσότερες από 131.600 διελεύσεις να καταγράφονται από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές το εννεάμηνο 2023. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2016.

Εύλογα, οι θαλάσσιες διελεύσεις παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες. Με βάση στοιχεία του ΔΟΜ, το 2023 πάνω από 2.384 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι στη Μεσόγειο ως τώρα, οι περισσότεροι στην Κεντρική Μεσόγειο.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, στα Δυτικά Βαλκάνια, τη δεύτερη πιο δημοφιλή διαδρομή με πάνω από 81.800 παράνομες διελεύσεις, καταγράφηκε μείωση 23%, οφειλόμενη εν πολλοίς σε αυστηρότερα μέτρα χορήγησης visa (προξενικών θεωρήσεων).

Στη Θάλασσα της Μάγχης οι παράνομες διελεύσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 12% το πρώτο εννεάμηνο 2023 υπερβαίνοντας τις 46.500.

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»