Λιμενικό: Workshop για θέματα έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ποσειδών» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.10.23

Λιμενικό: Workshop για θέματα έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Ποσειδών»


Τη διεξαγωγή διημερίδας Έρευνας και Διάσωσης (SAR Workshop), η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στις 24-25 Οκτωβρίου 2023 στη Ζάκυνθο, έχει προγραμματίσει το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με τον Οργανισμό Frontex.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η ανωτέρω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχειρησιακής συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του Frontex για την υποβοήθηση των Κ-Μ σε θέματα λειτουργιών ακτοφυλακής.


Σκοπός είναι η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων σε συναφούς είδους περιστατικά, η ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, καθώς και ο εντοπισμός και επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών.


Κατά τα προηγούμενα έτη, διεξήχθησαν με επιτυχία και απέσπασαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά σχόλια όμοιες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα το 2017 στη Λέσβο (21-22/09) και στη Χίο (26-27/10), το 2018 στη Σάμο (24-25/09) και στη Λέσβο (23-24/10), το 2019 στην Κώ (11-12/6) και στη Χίο (24-25/9), καθώς και το 2022 στη Ρόδο (25-26/10/2022).


Σύμφωνα με το πρόγραμμα της διημερίδας:


(α) Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει διαλέξεις και παρουσιάσεις γενικού περιεχομένου επί θεμάτων Έρευνας και Διάσωσης από στελέχη του Οργανισμού, στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚT., μέλη πληρωμάτων των συμμετεχόντων κοινοτικών μέσων, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας και εθελοντικών οργανισμών καθώς και στελέχη αλλοδαπών ακτοφυλακών.


(β) Η δεύτερη μέρα συνίσταται σε μία πρακτική άσκηση, το σενάριο της οποίας αφορά τη διαχείριση ενός περιστατικού έρευνας και διάσωσης, υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ.


Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει τη διάσωση μεγάλου αριθμού μεταναστών που επιβαίνουν σε πλοίο που κινδυνεύει νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, έχοντας ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Για τους σκοπούς της εξομοίωσης θα χρησιμοποιηθεί ένα τουριστικό πλοίο με επιβαίνοντες τοπικούς εθελοντές.


Αντίστοιχα, για τη διάσωσή τους θα χρησιμοποιηθούν ένα ΠΑΘ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., που θα βρίσκεται στην περιοχή επιτελώντας τον ρόλο του ΕΚΣΕΔ, καθώς και ένα σκάφος της τοπικής Λιμενικής Αρχής, ένα επιπρόσθετο παράκτιο περιπολικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο της Ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πορτογαλικό περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, που θα μετασταθμεύσουν στο νησί για αυτόν τον λόγο.


Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που θα περισυλλέξει ανθρώπους από τη θάλασσα, καθώς και εθελοντικό μέσο και προσωπικό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Πηγή