Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Τουρκίας το 2028 - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

2.4.24

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να γίνει Πρόεδρος της Τουρκίας το 2028


 Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου «έσπασε» την «βασιλεία» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού απέκρουσε το κόμμα ΑΚ του Τούρκου προέδρου στις δημοτικές εκλογές της χώρας.


Μετά την άνετη νίκη του και τη διατήρηση της θέσης του στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, βάσει της μεγάλης πλειοψηφίας των καταμετρημένων ψήφων, ο 53χρονος Ιμάμογλου θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως πιθανός μελλοντικός πρόεδρος της Τουρκίας.


Όπως αναφέρει η Guardian, μοιράζεται πολλές ομοιότητες με τον Ερντογάν, καθώς και οι δύο έχουν ηγηθεί της Κωνσταντινούπολης, έχουν οικογενειακές ρίζες στην ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η πολιτική τους καριέρα εμποδίστηκε από τα δικαστήρια της Τουρκίας. Στα νιάτα τους, και οι δύο ήταν επίσης ποδοσφαιριστές.


Οι άνδρες έχουν και οι δύο ισχυρή ικανότητα να απευθύνονται στους ψηφοφόρους, αλλά δεν έχουν κανένα κοινό όταν πρόκειται για την πολιτική τους. Ο ίδιος ο Ιμάμογλου, ένας πρώην επιχειρηματίας που είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, έχει πει: «Οι ιδέες μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετες».


Ο Ερντογάν εισήλθε στην πολιτική με ένα ισλαμιστικό κόμμα και έχει αναμορφώσει το κοσμικό κράτος από τότε που ανέλαβε τα ηνία το 2002. Αντίθετα, ο Ιμάμογλου προέρχεται από το σταθερά κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εντάχθηκε το 2008 και έγινε δήμαρχος στην περιοχή Beylikduzu της Κωνσταντινούπολης το 2014.


Η επιτυχία του Ιμάμογλου οφείλεται στην ικανότητά του να διευρύνει την απήχηση του σοσιαλδημοκρατικού CHP για να προσελκύσει πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.


Το απέδειξε αυτό το 2019, προσφέροντας στο κόμμα ΑΚ του Ερντογάν (AKP) τη μεγαλύτερη ήττα του εδώ και δύο δεκαετίες και νικώντας τον υποψήφιό του όχι μία αλλά δύο φορές. Ένα δικαστήριο ακύρωσε τη νίκη του τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, μόνο και μόνο για να κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά σε επαναληπτικές εκλογές τον Ιούνιο 2019.


Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δημιούργησε μια εικόνα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και διεξήγαγε viral εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αφενός αύξησαν το προφίλ του και αφετέρου κλόνισαν τα νεύρα πολλών ψηφοφόρων.


Τον Ιανουάριο του 2022, τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης πλημμύρισαν με εικόνες από κάμερες παρακολούθησης που τον έδειχναν να δειπνεί με τον Βρετανό πρέσβη σε ένα ψαροταβέρνα, ενώ η Κωνσταντινούπολη έδινε μάχη με χιονοθύελλα. Τα μέσα τότε έκαναν λόγο για «δήμαρχο εκτός επαφής» και «υποστηριζόμενου από τη Δύση».


Οι δικαστικές «μάχες» του Ιμάμογλου

Ο ίδιος ο Ιμάμογλου αντιμετώπισε δικαστικές περιπέτειες. Μετά τη νίκη του το 2019, ένας δικαστής τον καταδίκασε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης, επιβάλλοντάς του πολιτική απαγόρευση για προσβολή δημόσιων αξιωματούχων. Το εφετείο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί της υπόθεσης.


Η καταδίκη θύμισε την εμπειρία του Ερντογάν, ο οποίος φυλακίστηκε για λίγο το 1999 επειδή απήγγειλε ένα ποίημα που δικαστήριο έκρινε ότι αποτελούσε υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Πέρυσι, ένα άλλο δικαστήριο άνοιξε υπόθεση εναντίον του Ιμάμογλου με την κατηγορία της νοθείας σε διαγωνισμούς που επισύρει ποινή από τρία έως επτά χρόνια. Οι επικριτές του Ερντογάν θεωρούν τις υποθέσεις ως μια προσπάθεια να τον εμποδίσουν πολιτικά. Ο Ερντογάν και το AKP το αρνούνται αυτό.


Παρά τα εμπόδια, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι η κυβέρνησή, του έχει προσφέρει υπηρεσίες και ανάπτυξη στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που κινεί την οικονομία της Τουρκίας.


Το εστιατόριο και τα «κεφτεδάκια»

Ο Ιμάμογλου γεννήθηκε στην επαρχία της Τραπεζούντας στη Μαύρη Θάλασσα, το 1970 και πέρασε, όπως λέει, μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία μέσα στην «καταπράσινη φύση, την άγρια θάλασσα και τους πέτρινους δρόμους».


Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αποφοίτησε από τη διοίκηση επιχειρήσεων το 1994 - τη χρονιά που ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος - προτού ασχοληθεί με την οικοδομική επιχείρηση της οικογένειάς του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να γίνει διαχειριστής στην ομάδα της πόλης του, της Τραπεζούντας.


Ο Ιμάμογλου θυμήθηκε πρόσφατα το καθημερινό σκηνικό όπου διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά οι δρόμοι του με τον Ερντογάν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφότου ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος, επισκέφθηκε το εστιατόριο με κεφτεδάκια που διατηρούσε ο νεαρός Ιμάμογλου τότε στη συνοικία Γκουνγκόρεν της Κωνσταντινούπολης.


«Όταν βρισκόταν στους πρώτους μήνες της δημαρχίας του, τον φιλοξένησα», είπε ο Ιμάμογλου. «Έφαγε κεφτέδες στο εστιατόριό μου. Δεν πήρα τα χρήματά του. Δεν θα πληρώσει αυτόν τον λογαριασμό όσο ζει».


Πολλοί αναλυτές προβλέπουν τώρα περαιτέρω επιτυχία για τον Εκρέμ Ιμάμογλου «(Εάν) αυτές οι εκλογές δεν ακυρωθούν με κάποιο τρόπο από ενστάσεις, θα γίνει πρόεδρος το 2028», δήλωσε στο Reuters πριν από τις εκλογές ο Ozer Sencar, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.

Πηγή