Ιδιώτες μάνατζερ στις ΔΕΚΟ - Απελευθέρωση αμοιβών στα ΕΛΤΑ - Έως το τέλος του έτους η διάθεση του 18% της ΕΤΕ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

19.6.24

Ιδιώτες μάνατζερ στις ΔΕΚΟ - Απελευθέρωση αμοιβών στα ΕΛΤΑ - Έως το τέλος του έτους η διάθεση του 18% της ΕΤΕ


 Αναμόρφωση σε τέσσερις άξονες του Υπερταμείου, ίδρυση νέου επενδυτικού ταμείου με την "αποζημίωση" από την ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και απελευθέρωση αμοιβών για ΕΛΤΑ και ΔΕΚΟ εκτός Γενικής Κυβέρνησης, επιτάχυνση προσλήψεων και διοικήσεις με συμμετοχή στελεχών της αγοράς προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.


Ο πρώτος άξονας αφορά την αλλαγή της διοίκησης του ίδιου του Υπερταμείου. Σε ό,τι αφορά την κεντρική διοίκηση του Υπερταμείου, θα υπάρχει μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το εποπτικό συμβούλιο (όπου συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των θεσμών) στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπου συμμετέχουν στελέχη διορισμένα από την ελληνική κυβέρνηση.


Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τις συγχωνεύσεις ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, το Ταμείο θα απορροφήσει το ΤΧΣ, η λειτουργία του οποίου λήγει στο τέλος του 2025, ενώ δεν θα έχει πλέον πεδίο δραστηριότητας αφού θα διατεθεί μέχρι και το 18% του μεριδίου που κατέχει στην Εθνική μέχρι και το τέλος του 2024. Επίσης θα συγχωνευτεί και με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά τη σημαντική μείωση του Χαρτοφυλακίου του. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι υπάλληλοι των δύο συγχωνευόμενων οργανισμών θα μπορούν να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στο Υπερταμείο ή θα αποχωρήσουν. 


Σε ό,τι αφορά την ελληνική εταιρία τουριστικών ακινήτων (ΕΤΑΔ), ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η δραστηριότητα θα επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων από τα οποία θα αποτιμηθούν τα 6000 και τελικά θα επιλεγούν 1000 ακίνητα για τα οποία θα δημιουργηθούν εταιρίες holding, ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν μαζικά, ανάλογα με τη χρήση γης του κάθε πακέτου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος από τα ακίνητα της ΕΤΑΔ να διατεθούν για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.


Οι παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ 

Ο τρίτος άξονας θα αφορά την αναμόρφωση των θυγατρικών του Υπερταμείου που θα γίνουν σε 5 επίπεδα.


Το πρώτο θα αφορά την προσέλκυση ατόμων από τον ιδιωτικό τομέα για τις διοικήσεις με έμφαση στα ΕΛΤΑ που βρίσκονται σε φάση άμεσης αναμόρφωσης. 

Οι προσλήψεις θα επιταχυνθούν με τον περιορισμό του ελέγχου νομιμότητας από το ΑΣΕΠ μόνο εκ των προτέρων.


Οι αμοιβές για τα ΕΛΤΑ και όλες τις ΔΕΚΟ εκτός Γενικής Κυβέρνησης απελευθερώνονται. Για όσες θυγατρικές βρίσκονται εντός της Γενικής Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα οι συγκοινωνιακές εταιρίες του λεκανοπεδίου (ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) θα ισχύει το μισθολόγιο του ΕΦΚΑ.

Πέμπτη παρέμβαση στις ΔΕΚΟ θα είναι ότι ο κανονισμός προμηθειών θα υποβάλλεται στην ΕΑΑΔΥΣΗ, η οποία θα έχει χρόνο 60 ημέρες να εκφράσει γνώμη ή αντίρρηση, διαφορετικά οι προμήθειες θα εγκρίνονται και θα προχωρούν.


Εθνικό επενδυτικό ταμείο 

Ο τέταρτος άξονας παρέμβασης θα είναι η δημιουργία ενός επενδυτικού Ταμείου, με την αποζημίωση που θα δοθεί από την επιστροφή του 51,5% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου στο κεντρικό δημόσιο.


Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το Ταμείο θα συσταθεί με τη συνδρομή της Black Rock και δεν θα είναι ανταγωνιστικό άλλων ταμείων του εξωτερικού ή του εσωτερικού (π.χ. ΕΤΑΝΕ, το πρώην ΤΑΝΕΟ) σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας.


Το πρώτο κεφάλαιο του ταμείου θα είναι 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μισό της αποτίμησης του 51% των δύο εταιριών ύδρευσης που μεταφέρθηκαν στο Δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 600 εκατ. ευρώ που ήταν η συνολική αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή θα δοθούν για μείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό νόμο του Υπερταμείου. 

Του Τάσου Δασόπουλου

ΠΗΓΗ