ΠΑΣΟΚ: Δυναμώνουν οι φωνές αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη – Εν αναμονή εξελίξεων στην Χαριλάου Τρικούπη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.6.24

ΠΑΣΟΚ: Δυναμώνουν οι φωνές αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη – Εν αναμονή εξελίξεων στην Χαριλάου ΤρικούπηΑλυσιδωτές φαίνεται πως είναι οι αντιδράσεις στην Χαριλάου Τρικούπη αλλά και οι εξελίξεις οι οποίες αυτές αναμένεται να δρομολογήσουν, μετά το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και την αποτυχία της επίτευξης του στόχου που δεν ήταν άλλος από τη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα, την πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για εκλογή προέδρου και συνέδριο μέσα στο 2024 ακολουθήσαν κομματικές φωνές που ζητούν να ανοίξουν οι διαδικασίες άμεσα, ενώ ήδη ξεκίνησαν να γράφονται σενάρια για τη νέα ηγεσία.

«Εσωστρέφεια είναι να συζητάμε 1,5 χρόνο μέχρι το 2025 τι θα γίνει τι μπορεί να γίνει τι πήγε στραβά και αν θα αλλάξουμε το 2025/δεν ανέχομαι να υπάρχουν δολοφονίες χαρακτήρα δεν γίνεται να δαιμονοποιείται η δημοκρατία σε ένα κόμμα», είπε η βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου.


Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει μεν τον διάλογο στα όργανα ωστόσο κλείνει την πόρτα στις πρόωρες διαδικασίες εκλογής ηγεσίας, διαμηνύοντας ότι θα τηρηθεί το καταστατικό στο ακέραιο, ενώ δε λείπουν φωνές που μιλούν για οργανωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

«Όλα θα γίνουν σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και δημιουργεί εσωστρέφεια που δεν το χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ», είπε ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ.

«Όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός πρέπει να έχει ο ίδιος καταρχήν τη φιλοτιμία να υποβάλλει την παραίτησή του», είπε ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης.

Οι Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Δούκας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Παύλος Χρηστίδης φέρονται να «φλερτάρουν» με τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ ή να δέχονται σχετικές εισηγήσεις.

Ανοιχτή πρόσκληση για άνοιγμα στο πολιτικό κέντρο και επίσπευση των διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας απηύθυνε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου. «Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το να ξεπεράσει τις προσωποπαγείς μεθοδεύσεις και τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις τις οποίες η δημοκρατική παράταξη πλήρωσε πολύ ακριβά μέχρι σήμερα».

«Η πρόταση που έγινε να πάμε σύντομα σε εκλογή αρχηγού και συντεταγμένες διαδικασίες είναι σωστή», είπε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ.

Σε δήλωση υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη προχώρησε ο πρώην πρόεδρος και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι ματαιοπονούν όσοι απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ. «Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι αρραγής, σφυρηλατείται με τους αγώνες του και διασφαλίζεται από το καταστατικό του».

Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε σκωπτικά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε κανένα μήνυμα, το πήρε ένα ατελείωτο δελφινάριο στο οποίο έχω χάσει τον αριθμό γιατί απ’ ότι κατάλαβα τα ¾ της ΚΟ είναι υποψήφιοι αρχηγοί».

Τριγμοί και στη ΝΔ λόγω του εκλογικού αποτελέσματος
Εκλογικό αποτέλεσμα και επικείμενος ανασχηματισμός φέρνουν γκρίνιες και τζαρτζαρίσματα και στη ΝΔ.

«Υπάρχουν και τενεκέδες μεταξύ των 158 όπως σε όλα έτσι, υπάρχουν και Γαλάτω μεταξύ των 158», είπε ο Γιάννης Λοβέρδος, βουλευτής ΝΔ.«Σε αυτές τις θέσεις είμαστε περαστικοί δεν είμαστε μόνιμοι. Πρέπει να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί, να έχουμε κάτω το κεφάλι, να δουλεύουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του δημοσιογράφου του MEGA, Γιάννη Χρηστάκου δεν αποκλείεται και αύριο να ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό.

Έντονες διεργασίες και πρωτοβουλίες στην Κεντροαριστερά
Μπαράζ πρωτοβουλιών και ανακοινώσεων για την Κεντροαριστερά και από τον Στέφανο Κασσελάκη την ώρα που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι φωνές για ενιαίο φορέα.

«Πρέπει να γίνει πολιτική σύγκλιση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και όποιου άλλου μπορεί να συμφωνήσει σε ένα πολιτικό σχέδιο», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις προκαλεί και η άρνηση Κασσελάκη να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασιών που περιλαμβάνει τη Νέα Αριστερά.

«Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι και διαχωριστικές γραμμές του μέλλοντος. Να αναζητήσουμε κοινές συμπτώσεις σε προγραμματικές θέσεις», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα τόσο εντός όσο κι εκτός κόμματος, αλλά και στον όμορο χώρο λέγοντας  «όποιο σενάριο της Κεντροαριστεράς θα με βρείτε μπροστά σας».

Ορόσημο αποφάσεων για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι συνεδριάσεις των κεντρικών επιτροπών των κομμάτων στο τέλος του μήνα.