Κ. Μητσοτάκης στον ΟΛΗ: Θα συνεχίσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων μας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

2.6.24

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΛΗ: Θα συνεχίσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων μας


 Τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) επισκέφθηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην Κρήτη. Συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του ΟΛΗ Ιωάννη Βαρδάβα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μηνά Παπαδάκη για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο λιμάνι, το οποίο εντάσσεται στους λιμένες του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και πιο συγκεκριμένα στο κεντρικό δίκτυο, όπως και για την επικείμενη μεγάλη επένδυση για την περαιτέρω δυναμική αξιοποίησή του.


Αμέσως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:


«Καταρχάς θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση που επισκέπτομαι ως Πρωθυπουργός τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Και να ξεκινήσω συγχαίροντας θερμά τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα και ειδικά τον Μηνά Παπαδάκη για την εξαιρετική δουλειά την οποία έχετε κάνει αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, αποδεικνύοντας ότι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όπως το λιμάνι του Ηρακλείου, μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω.


Και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει το ελληνικό Δημόσιο και ένα πολύ καλύτερο τίμημα στη διαδικασία της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, απομένει η κύρωσή της από τη Βουλή, και η ανάληψη της ευθύνης της λειτουργίας του λιμανιού, αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που θα γίνουν από έναν πολύ σημαντικό ξένο επενδυτή έναντι ενός επίσης πολύ σημαντικού τιμήματος.


Είναι ένα μόνο βήμα σε μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης των λιμένων μας. Ξεκίνησε επί της Υπουργίας του Γιάννη Πλακιωτάκη. Ξεχωριστή μνεία θέλω να κάνω στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος έχει πραγματικά κάνει μια θαυμάσια δουλειά στο να μας βοηθήσει να αναδείξουμε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.


Και θέλω, επίσης, να τονίσω πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στο γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τελικά της τοπικής κοινωνίας. Ξεπεράστηκαν οι όποιες αντιδράσεις. Και νομίζω ότι είναι ένδειξη ωριμότητας ότι πια αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να γίνουν με όρους που να είναι ωφέλιμοι και για το κράτος, τον τελικό ιδιοκτήτη των περιουσιακών στοιχείων, και για τον επενδυτή αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.


Σημαντικές επενδύσεις θα δρομολογηθούν στο λιμάνι, θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή διάσταση της Κρήτης, θα υποδεχθούμε περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, πύλη εισόδου και εξόδου για την εμπορική δραστηριότητα του νησιού μας.


Και βέβαια, επενδύσεις οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί ως προς τη μετάβαση του λιμανιού σε ένα νέο πράσινο μέλλον. Εκεί θα έλεγα ότι συνολικά ως χώρα είμαστε στην πρώτη γραμμή τέτοιων δράσεων.


Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι οι οποίοι θα προέλθουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των λιμανιών μας, θα αξιοποιηθούν για να κάνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε άλλα λιμάνια, τις οποίες τόσο τα λιμάνια μας χρειάζονται. Διότι και η ανάδειξη των βασικών μας υποδομών αποτέλεσε μια κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.


Είμαστε μια χώρα, η οποία είναι ταυτισμένη με τη θάλασσα. Τα λιμάνια μας χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, είτε δημόσιες επενδύσεις, είτε ιδιωτικές επενδύσεις και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίζουμε να προχωράμε.


Οπότε, με το καλό και η επίσημη ανάληψη της διοίκησης από τον όμιλο Grimaldi, με τον οποίο έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία, καθώς ήδη έχει αναλάβει και τη διαχείριση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Θα συνεχίσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων μας, αξιοποιώντας διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διαφορετικά σχήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.


Αλλά και πάλι, θέλω να κλείσω από εκεί που ξεκίνησα, μας εκπλήξατε ευχάριστα ως διοίκηση του λιμανιού και ως Διοικητικό Συμβούλιο και πραγματικά και τις προσωπικές μου ευχαριστίες για τη δουλειά η οποία έχει γίνει στο λιμάνι».


Η Κοινοπραξία Grimaldi/Minoan Lines απέκτησε το 2023 το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη μετάβαση του λιμένα Ηρακλείου σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η αξιοποίησή του λιμένα Ηρακλείου εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) αλλά και του νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι.


Το λιμάνι του Ηρακλείου που συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, συγκαταλέγεται και σε ένα από τα κορυφαία λιμάνια κρουαζιέρας στη Μεσόγειο καταγράφοντας κάθε χρόνο σημαντική αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας. Το 2022 επισκέφθηκαν το λιμάνι 275.536 επιβάτες με 226 κρουαζιερόπλοια, το 2023 αυξήθηκαν στους 368.485 με 253 κρουαζιερόπλοια και μόνο το 5μηνο του 2024 επισκέφθηκαν το λιμάνι του Ηρακλείου 85.518 επιβάτες με 60 κρουαζιερόπλοια.

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΛΗ: Θα συνεχίσουμε το σχέδιο ανάπτυξης των λιμένων μας