Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.6.24

Πάτρα: Φωτιά σε πλοίο μετά από έκρηξη σε αυτοκίνητο
 Άσκηση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, μετά από ατύχημα ή κακόβουλη ενέργεια στη λιμενική εγκατάσταση του νοτίου λιμένα Πατρών, πραγματοποιήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ ΑΕ.
Φωτιά ξέσπασε σε πλοίο στο λιμάνι της Πάτρας, μετά την πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την επιβίβασή του. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν για διάσωση ατόμων από τη θάλασσα και παράλληλα ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση πρόκλησης μικρής έκτασης θαλάσσιας ρύπανσης.

Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, μετά από ατύχημα ή κακόβουλη ενέργεια στη λιμενική εγκατάσταση του νοτίου λιμένα Πατρών, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών σε συνεργασία με τον ΟΛΠΑ ΑΕ.

Στην άσκηση συμμετείχαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «SUPERFAST I», ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Πάτρας, ο 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός λιμένα Πατρών, το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Πάτρας, το ρυμουλκό ασφάλειας λιμένα Πάτρας Ρ/Κ «Ερμής» ΝΠ 11415 και η πολιτική προστασία Δήμου Πατρέων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης τέθηκαν σε εφαρμογή τα υφιστάμενα Σχέδια και Μνημόνια ενεργειών στις αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ δοκιμάστηκε αφενός ο βαθμός ετοιμότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου και των στελεχών του και αφετέρου το επίπεδο συνεργασίας που μπορεί να αναπτυχθεί σε τέτοιου είδους περιστατικά με τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς.

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο επίτευξης της μέγιστης δυνατής ενίσχυσης των υπαρχόντων μηχανισμών ασφαλείας, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και αποτροπή απώλειας ανθρώπινης ζωής εντός λιμενικής εγκατάστασης.


Πανοραμική λήψη από το «φλεγόμενο» κατάστρωμα.

Πανοραμική λήψη από το «φλεγόμενο» κατάστρωμα.

Πλωτα αντιρρυπαντικά φράγματα για τον περιορισμό θαλάσσιας ρύπανσης

Πλωτά αντιρρυπαντικά φράγματα για τον περιορισμό θαλάσσιας ρύπανσης

Κομάντος του Λιμενικού, ελέγχουν τους χώρους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας

Κομάντος του Λιμενικού, ελέγχουν τους χώρους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας