Ο ανασχηματισμός και η επόμενη μέρα: Σήμερα η επίσημη πρώτη για το υπουργικό συμβούλιο – Οι παραδόσεις-παραλαβές και τα μηνύματα Μητσοτάκη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.6.24

Ο ανασχηματισμός και η επόμενη μέρα: Σήμερα η επίσημη πρώτη για το υπουργικό συμβούλιο – Οι παραδόσεις-παραλαβές και τα μηνύματα Μητσοτάκη«Restart» στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο σήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό. Υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού και της προέδρου της Δημοκρατίας, τα συνολικά 16 κυβερνητικά στελέχη που είτε εισήλθαν για πρώτη φορά στο σχήμα, είτε άλλαξαν χαρτοφυλάκιο, έδωσαν όλοι θρησκευτικό όρκο και εν συνεχεία υπέγραψαν την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ο ανασχηματισμός αποτυπώνει τη στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη μέριμνα για τους αγρότες. Τα βλέμματα στρέφονται στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός στη νέα υπουργική ομάδα. Μηνύματα για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον καθαρό πολιτικό διάδρομο που έχει ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές.

Ανασχηματισμός της καθημερινότητας που αναδεικνύει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα ήταν αυτός που αποφάσισε ο πρωθυπουργός και ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Είναι ένας ανασχηματισμός που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα». Και, ταυτόχρονα, δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης, αυτό σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Κριτήριο των επιλογών του πρωθυπουργού η αποτελεσματικότητα και εργατικότητα, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. αγρότες, περιφέρεια και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα.

Άμεσα θα ξεκινήσουν και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία που άλλαξαν επικεφαλής. Η πρώτη επίσκεψη θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ορκωμοσία και τα μηνύματα των νέων υπουργών

Ορκίστηκαν, από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα οι:

-Θεόδωρος Λιβάνιος, ως υπουργός Εσωτερικών
-Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ως υπουργός Ανάπτυξης
-Νίκη Κεραμέως, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
-Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
-Κωνσταντίνος Τσιάρας, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Γεώργιος Μυλωνάκης, ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό
-Χρίστος Δήμας, ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
-Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, ως υφυπουργός Εσωτερικών
-Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ως υφυπουργός Εσωτερικών
-Βασίλειος Οικονόμου, ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
-Ζωή Ράπτη, ως υφυπουργός Ανάπτυξης
-Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ως υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
-Ι. Φωτήλας, ως υφυπουργός Πολιτισμού
-Αικατερίνη Παπακώστα – Παλιούρα, ως υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
-Χρήστος Κέλλας, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Στέφανος Γκίκας, ως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι παραδόσεις-παραλαβές

Σε κλίμα συγκίνησης ο Θοδωρής Λιβάνιος, μέχρι πρότινος υφυπουργός, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εσωτερικών που κατείχε η Νίκη Κεραμέως. “Η ομάδα μας εδώ έχει μπροστά ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο και πρέπει να το υλοποιήσουμε και εμπρόθεσμα και ταχύτατα με μοναδικό στόχο να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών ιδιαίτερα όσο αφορά την επαφή τους με το ελληνικό δημόσιο και ιδίως να φτιάξουμε, να οργανώσουμε σε συνεργασία με την ίδια την αυτοδιοίκηση, μια καλύτερη, ισχυρότερη αυτοδιοίκηση” τόνισε ο κ. Λιβάνιος.

“Είμαι αισιόδοξη ότι πραγματικά το έργο του υπουργείου Εσωτερικών θα συνεχίσει με μεγάλη ορμή, με μεγάλη δυναμικότητα και να ξέρετε ότι σε κάθε βήμα θα είμαι δίπλα σας για ότι χρειαστεί αρωγός σε κάθε βήμα” είπε η κα Κεραμέως.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τη σκυτάλη στη μάχη κατά της ακρίβειας παρέλαβε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος από τον Κώστα Σκρέκα, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα για πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. “Το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι. Και πρέπει να παταχθεί” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: “Με τη βοήθεια του καταναλωτικού κοινού, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των μηχανισμών του κράτους, θα κάνουμε τα πάντα για ποιοτικά προϊόντα σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές“. “Ο πληθωρισμός πέφτει, η μάχη συνεχίζεται” τόνισε από πλευράς του ο Κώστας Σκρέκας.

Στο υπουργείο Εργασίας η Νίκη Κεραμέως παρέλαβε τα ηνία από τη Δόμνα Μιχαϊλίδου. «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια άοκνα, συνεργατικά με συνέπεια και όραμα προκειμένου και από αυτή θέση να εργαστούμε για την καθημερινότητα και το μέλλον εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων. (…) Έχουν γίνει πραγματικά εξαιρετικές προσπάθειες πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε, να χτίσουμε πάνω στα πολύ σημαντικά κεκτημένα της πενταετίας και να οικοδομήσουμε πραγματικά για όλες τις κατηγορίες που ωφελούνται από αυτό το υπουργείο, είτε μιλάμε για εργαζόμενους, είτε μιλάμε για ανέργους, είτε μιλάμε ευρύτερα για συνταξιούχους, ευρύτερα για την κοινωνία ολόκληρη» δήλωσε η κα Κεραμέως. Από πλευράς της η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για ένα δύσκολο υπουργείο με μεγάλες προκλήσεις.


(LATO KLODIAN/EUROKINISSI)

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο απερχόμενος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Κώστα Τσιάρα. Ο κ. Τσιάρας αποχαιρέτησε με θερμά λόγια τον κ. Αυγενάκη και προέταξε τα ζητήματα ανακούφισης του αγροτικού κόσμου. “Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την απόφαση του πρωθυπουργού να μου αναθέσει τα καθήκοντα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος του πρωτογενού στομέα είναι ένας χώρος γεμάτος προκλήσεις” τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντικατέστησε τον Δημήτρη Καιρίδη. “Το μεταναστατικό είναι μία πολύπαραγοντική εξίσωση. Υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη με πάρα πολλές αναδυόμενες και ήδη εκπεφρασμένες προκλήσεις και εντάσεις γεωπολιτικής φύσης και άλλης που κατά την προσωπική μου εκτίμηση πρόκειται να εντείνουνε και το πρόβλημα των πιέσεων, άρα ο βαθμός ετοιμότητας ασφαλώς και δεν χαλαρώνει, αντιθέτως θα πρέπει και να ενταθεί ανάλογα με τη συγκυρίες. Έχει όμως και την εθνική του διάσταση και εθνική του διάσταση“ είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στον απελθόντα υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον νέο υφυπουργό Χρίστο Δήμα.

Μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο Χάρης Θεοχάρης υπήρξε στενός μου συνεργάτης για έναν χρόνο, για μια σειρά από θέματα που απαιτούσαν γνώση, ταχύτητα, σκληρή δουλειά και ειλικρινή ανθρώπινη επαφή. Προωθήσαμε μαζί μια σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Του εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια της πολιτικής του διαδρομής. Οι γνώσεις του, η εργατικότητά του κι η διάθεσή του για προσφορά, θα είναι πάντοτε χρήσιμες στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. Με τον Χρίστο Δήμα γνωρίζομαι πολλά χρόνια. Πολιτικός της νέας γενιάς, που έχει παράλληλα νέες ιδέες και διεθνείς παραστάσεις. Αναλαμβάνει την κρισιμότερη ίσως θέση της μέχρι τώρα διαδρομής του. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα συμβάλει αποφασιστικά στη συλλογική μας προσπάθεια να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα ψηλότερα“.

Ο απελθών υφυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Κλείνοντας σήμερα τον κύκλο ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, νιώθω υπερήφανος για το έργο που επιτελέσαμε αυτόν τον έναν χρόνο. Για τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε προκειμένου να αναθεωρήσουμε το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, για την ολοκλήρωση μιας κομβικής μεταρρύθμισης – τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με τα POS, για τον εξορθολογισμό, μείωση ή και ολική κατάργηση φόρων“.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ενίσχυσης της βιομηχανικής βάσης. Στόχος της Κυβέρνησης η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας, μέσα από την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας“. Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη Παπαδημητρίου που παραμένει υφυπουργός με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σήμερα στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Η σύνθεση της κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 • Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
 • Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
 • Υφυπουργός: Χρίστος Δήμας
 • Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών

 • Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
 • Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
 • Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
 • Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

 • Υπουργός: Νίκος Δένδιας
 • Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υπουργείο Εσωτερικών

 • Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
 • Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης: Βασίλης Σπανάκης
 • Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
 • Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 • Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
 • Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
 • Υφυπουργός: Ζέττα Μακρή
 • Υφυπουργός: Ιωάννα Λυτρίβη

Υπουργείο Υγείας

 • Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
 • Αναπληρώτρια Υπουργός: Ειρήνη Αγαπηδάκη
 • Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
 • Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

 • Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
 • Υφυπουργός: Βασίλης Οικονόμου
 • Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάος

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 • Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης
 • Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
 • Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Σδούκου

Υπουργείο Ανάπτυξης

 • Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος
 • Υφυπουργός: Ζωή Ράπτη
 • Υφυπουργός: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 • Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
 • Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης
 • Υφυπουργός: Πάνος Τσακλόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 • Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
 • Υφυπουργός: Ανδρέας Νικολακόπουλος
 • Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης

 • Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας
 • Υπουργείο Πολιτισμού
 • Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
 • Υφυπουργός: Ιάσων Φωτήλας
 • Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

 • Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
 • Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 • Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
 • Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
 • Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 • Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης
 • Υφυπουργός: Στέφανος Γκίκας

Υπουργείο Τουρισμού

 • Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
 • Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 • Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
 • Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

 • Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
 • Υφυπουργός: Χρήστος Τριαντόπουλος
 • Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς

Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης

Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Υφυπουργός παρά τω Παρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

ΠΗΓΗ