Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Απλησίαστες οι τιμές – Πόσο αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.6.24

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Απλησίαστες οι τιμές – Πόσο αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσιΦέτος το καλοκαίρι, όσοι επιλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους σε κάποιο νησί, θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με κάποιες από αυτές να αγγίζουν ακόμη και το 40%.

Οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά κόστη διαμονής και διατροφής στα τουριστικά μέρη, καθιστούν τις διακοπές σε νησιωτικούς προορισμούς μια πιο δαπανηρή επιλογή, αναγκάζοντας πολλούς να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους.

Οι συνολικές αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ορισμένους προορισμούς φτάνουν έως και το 40%, καθιστώντας το ταξίδι με πλοίο για πολλούς ένα όνειρο… θερινής νυκτός. Οι παρακάτω παραδείγματα παρουσιάζουν τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων για μια τετραμελή οικογένεια (δύο ενήλικες και δύο παιδιά με έκπτωση 50%) και ένα ΙΧ κανονικού μεγέθους. Οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν όχι μόνο τις διακοπές των οικογενειών, αλλά και τη συνολική τουριστική κίνηση προς τα νησιά.

Πειραιάς – Πάρος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο – όχι ταχύπλοο):

2023: 464 ευρώ
2024: 534 ευρώ (αύξηση +15,1%)
Η Πάρος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, με τις πανέμορφες παραλίες και τα γραφικά χωριά της. Η αύξηση των εισιτηρίων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική κίνηση στο νησί.

Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο):

2023: 488 ευρώ
2024: 564 ευρώ (αύξηση +15,6%)
Το Ηράκλειο, η πρωτεύουσα της Κρήτης, είναι ένας σημαντικός τουριστικός και εμπορικός κόμβος. Οι αυξήσεις στα εισιτήρια ενδέχεται να επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάνοντας το ταξίδι προς την Κρήτη πιο δύσκολο.

Πειραιάς – Σίφνος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο):

2023: 476 ευρώ
2024: 546 ευρώ (αύξηση +14,7%)
Η Σίφνος είναι γνωστή για την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία της. Παρά τις αυξήσεις, παραμένει ένας αγαπημένος προορισμός για πολλούς τουρίστες που αναζητούν χαλάρωση και αυθεντικές εμπειρίες.

Πειραιάς – Ρόδος – Πειραιάς (συμβατικό πλοίο – τετράκλινη καμπίνα):

2023: 924 ευρώ
2024: 1.019 ευρώ (αύξηση +10,3%)
Η Ρόδος, με την πλούσια ιστορία και τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η αύξηση στα εισιτήρια για τετράκλινες καμπίνες μπορεί να κάνει τις οικογενειακές διακοπές πιο ακριβές, επηρεάζοντας την επισκεψιμότητα στο νησί.

Οι αυξήσεις αυτές προκαλούν ανησυχία στους ταξιδιώτες και δημιουργούν επιπλέον βάρη στους προϋπολογισμούς των οικογενειών, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του αυξημένου κόστους ζωής. Είναι σαφές ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα των νησιών και να στηρίξουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας.