Ευρωεκλογές: Το χαστούκι στη Ν.Δ - H άνοδος στα δεξιά της - Tα μηνύματα για ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.6.24

Ευρωεκλογές: Το χαστούκι στη Ν.Δ - H άνοδος στα δεξιά της - Tα μηνύματα για ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ



Ηχηρό και απροσδόκητο ήταν για την Ν.Δ το εκλογικό ράπισμα που έλαβε από τους ψηφοφόρους στις χθεσινές ευρωκάλπες: Όχι μόνον δεν έπιασε τον εκλογικό στόχο του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά "έσπασε" και το ψυχολογικό φράγμα του 30%, πέφτοντας στο 28%. 

Ήτοι, πέντε μονάδες κάτω από τον εκπεφρασμένο στόχο της και περί τις 13 μονάδες από το σαρωτικό ποσοστό του 41% που έλαβε στις εθνικές εκλογές, έναν χρόνο πριν. 

Θηριώδη ποσοστά κατέγραψε η αποχή, υπερβαίνοντας το 60% προς πλήρη επιβεβαίωση των δημοσκόπων που προειδοποιούσαν για αρνητικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της χώρας. 

Ράπισμα και άνοδος στα δεξιά
Τούτο πάντως ούτε συνιστά φύλλο συκής για την λαβωμένη κυβερνητική παράταξη και οπωσδήποτε δεν εμπόδισε τα δεξιά της , να "ανθίσουν" επικινδύνως: Τέταρτο κόμμα αναδείχθηκε η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, εντός ευρωβουλής βρέθηκε η "Νίκη" ενώ μέχρι και η "φωνή λογικής" της Αφροδίτης Λατινοπούλου, κατάφερε να εκπροσωπηθεί στο ευρωκοινοβούλιο, περνώντας το κατώφλι του 3%. 

Στοίχισε στη Ν.Δ ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, ανυπερθέτως. Δεν εξαντλούνται όμως εκεί οι εξηγήσεις για την άνοδο των κομμάτων στα δεξιά της. Το δίλημμα "σταθερότητα ή πιθανές νέες περιπέτειες" , δεν έπιασε στους Πολίτες. Πιθανότατα και γιατί από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός είχε αποσυνδέσει απολύτως το ευρωεκλογικό αποτέλεσμα από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, άρα καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις αποκλείονταν,  μαζικά ψηφοφόροι της επέλεξαν την αποχή ως ψήφο διαμαρτυρίας και άνοιξαν δρόμο σε μορφώματα στα δεξιά της. 

Απέτυχε εξάλλου να δώσει πειστικές απαντήσεις και λύσεις για ζέοντα θέματα της καθημερινότητας με υπ αριθμόν ένα την  καταπολέμηση της ακρίβειας. 

Τα καλά νέα για τη Ν.Δ ( και η γραμμή άμυνάς της μπροστά στο εκλογικό σοκ ) είναι πως  παραμένει αδιαμφισβήτητα πρώτη με μεγάλη διαφορά ( 13 μονάδων) από το δεύτερο κόμμα που τελικώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Νέα κατρακύλα για ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό είναι και το μοναδικό κέρδος για το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη: Κατάφερε να μην εκπέσει από τη δεύτερη θέση και να προσπεράσει - όχι με θεαματική διαφορά- το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα λοιπά, ο κασσελάκειος ΣΥΡΙΖΑ , συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,9%, όχι μόνο πέρασε κάτω από τον πήχυ του εκλογικού του στοιχήματος ( για 20% μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης όταν δεν "προσγειωνόταν" τουλάχιστον στο 17,8% των ποσοστών της εθνικής κάλπης του 2023) αλλά κατέγραψε και περαιτέρω φθορά από τις βουλευτικές εκλογές του 23. Αυτές που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση και τον Στέφανο Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος με την υπόσχεση: μόνο εγώ μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη.

Ο κ. Κασσελάκης εν τω μεταξύ, στη δήλωσή του χθες το βράδυ , δήλωσε ικανοποιημένος γιατί μειώθηκε η διαφορά με τη Ν.Δ.  Το δομικό πρόβλημα στην "ανάγνωσή" του είναι πως η μείωση της διαφοράς δεν οφείλεται σε αύξηση των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ ( αντιθέτως έχασε και χιλιάδες άλλες) αλλά στην κατρακύλα των ποσοστών της Ν.Δ. Η διάσπαση με την απώλεια των έντεκα βουλευτών του ( Νέα Αριστερά) αποτελεί μια γραμμή άμυνας για την ηγεσία αλλά δεν επαρκεί για να αιτιολογήσει το αποτέλεσμα. 

Και πάντως επουδενί μπορεί να ισχυριστεί ότι με τις περίπου 2,5 μονάδες που τον χωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ ( 12,8%) , είναι ο πρωταγωνιστής της κεντροαριστερής παράταξης. Το πενιχρό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, οδήγησε ήδη στελέχη του ( Κ. Ζαχαριάδης- Δ. Τεμπονέρας) να ανοίξουν τη συζήτηση για την ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών - χωρίς ηγεμονισμούς- για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου. 

Αντιπαθητική συζήτηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει διαμηνύσει πρόσφατα και σε όλους τους τόνους πως θα πορευτεί αυτόνομα. 

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ , βελτίωσε κατά τι τα ποσοστά του  από τις εθνικές εκλογές του 2023 και αρκετά από τις ευρωεκλογές του 2019 συγκεντρώνοντας 12,8% μεν αλλά καταρχάς έχασε τον κύριο στόχο του να κερδίσει τη δεύτερη θέση και συνεπακόλουθα , τη "μονομαχία" με τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Προσεκτική η δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη μετά τα αποτελέσματα: Θα πάρει είπε "όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου με τις δημιουργικές αλλά πάνω από όλα πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Προτεραιότητά μας είναι πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουμε διαμορφώσει την εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας". 

Τα "παγωμένα" στελέχη του Κινήματος απέφυγαν να θέσουν απερίφραστα θέμα ηγεσίας πάνω από τη ζεστή, ακόμη, κάλπη. 

"Δεν θα γίνει κανείς Βενιζέλος" είχε δηλώσει σε κατ΄ιδίαν συζήτησή του εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος παραμονές των εκλογών, φέρνοντας το παράδειγμα του "παρών" που δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος στο Ζάππειο, μετά την ήττα του Γ. Παπανδρέου. 

Τροχιοδεικτικές βολές όμως, για το τι θα επακολουθήσει προσεχώς, υπήρξαν σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, άφησε ορθάνοιχτο το θέμα να τεθεί ζήτημα ηγεσίας ( Όταν λέμε θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα) ενώ στην ίδια κατεύθυνση έδειξε και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος ( "Θα τα συζητήσουμε και θα τα αξιολογήσουμε όλα").

Της Νίκης Ζορμπά