«Περσέας»: To νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού – Έγινε η τελετή ονοματοδοσίας παρουσία Σακελλαροπούλου - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.6.24

«Περσέας»: To νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού – Έγινε η τελετή ονοματοδοσίας παρουσία Σακελλαροπούλου


 Η τελετή για την ονοματοδοσία και την ένταξη στον στόλο του Πολεμικού Ναυτιικού του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΠΕΡΣΕΑΣ» δωρεά του πλοιοκτήτη και υποναυάρχου επί τιμή Πάνου Λασκαρίδη, πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Είναι το πέμπτο πλοίο που δωρίζει στο Π.Ν. ο Πάνος Λασκαρίδης μετά από το Εκπαιδευτικό Πλοίο «ΚΥΚΝΟΣ» και άλλων τριών Γενικής Υποστήριξης «ΆΤΛΑΣ» «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ» πρόκειται για τη δωρεά του πέμπτου και μεγαλύτερου πλοίου προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Διαθέτει υβριδική πρόωση ήτοι θερμική μηχανή και ηλεκτροπρόωση, με την οποία μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων καθώς και ισχυρές ηλεκτρογεννήτριες οι οποίες μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ισχύ 11 ΜW συνολικά. Το μήκος του είναι 105 μέτρα, τα πλάτος 24 μέτρα.

Ο Πάνος Λασκαρίδης στον χαιρετισμό του έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας:

«Εξέλαβα την τιμή που μου κάνει η ελληνική πολιτεία ως μία ηχηρή υποχρέωση που έχουμε εμείς οι Έλληνες προς την πατρίδα. Ένα χρέος που δεν παραγράφεται πότε και δεν παζαρεύεται και πρέπει πάντοτε να εκπληρώνεται ολόκληρο και στο ακέραιο. Ο Περσέας μαζί με τα άλλα πλοία τον Άτλαντα τον Ηρακλή και τον Αίαντα μπορεί να δώσει στο στόλο μας πολύ περισσότερες δυνατότητες» είπε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη γείτονα Τουρκία:

«Σήμερα η Ελλάδα έχει στα ανατολικά της μία δύστροπη επιθετική και αναθεωρητική γείτονα. Η γείτονα αυτή που σήμερα δρα με προσωρινή ηρεμία, επιβουλεύεται τα εθνικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας δίκαια και το εθνικό μας χώρο, τα εθνικά μας εδάφη. Όπως έχει κάποιος ηγέτης που απειλούνταν τα νησιά του, θα υπερασπιστούμε τα νησιά μας με οποιοδήποτε κόστος, θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος αν χρειαστεί για χρόνια και αν χρειαστεί μόνοι μας» για να προσθέσει:

« Το Ναυτικό μας σήμερα βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή της ιστορίας του. Έχει αναλάβει εδώ και καιρό πολύ πιο σημαντικές ευθύνες και έργο. Η κυβέρνηση από του στέρημα του ελληνικού λαού έχει προβεί σε σημαντικές παραγγελίες νέων πλοίων νέων όπλων και νέου εξοπλισμού».

Νονά του πλοίου η Δόκιμος Υπαξιωματικός Κωνσταντίνα Μπογδανάκη

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στην ουσία στην κυβέρνηση υπογράμμισε δύο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα το Π.Ν.:

«Υπάρχουν ακόμα σημαντικά προβλήματα: 1) Είναι απολύτως απαραίτητο να επιστρέψει στο προ κρίσεως επίπεδο ο λειτουργικός προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού. Εδώ και 50 χρόνια κάνω την ίδια δουλειά με τα Πολεμικό Ναυτικό. Διαχειρίζομαι πολλά πλοία Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω μετά λόγου γνώσεως ότι όποια πλοία δεν συντηρούνται σωστά, δεν επισκευάζονται σωστά και δεν προμηθεύονται σωστά, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα δεν θα μπορέσουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

2) Το δεύτερο σημείο είναι ότι όλοι εμείς οι Έλληνες έχουμε αναθέσει σε ορισμένους ανθρώπους πάνω στα πλοία που πατούν τις λαμαρίνες για 250 μέρες τον χρόνο να διαχειρίζονται να προσέχουν και να κοιτούν την περιουσία του ελληνικού λαού αξίας πολλών δισεκατομμυρίων. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα κάνουν τίποτα άλλο όλη την ημέρα από το να υπηρετούν αυτή την αποστολή και όχι να αγωνιούν νύχτα μέρα αν στη στεριά τα σπίτια τους θα μπορέσουν να βγάλουν την ημέρα με τις ισχνές αμοιβές τους.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αφού δήλωσε περήφανος για το Πολεμικό Ναυτικό και προέβλεψε ότι σε λίγα χρόνια θα είναι ισχυρότερο από ποτέ στην ιστορία του το οποίο συμμετέχει σε σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις απηύθυνε έκκληση-παράκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να γίνουν μεγάλοι ευεργέτες:

«Θα ήθελα να καταλήξω με μία παράκληση. Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα δεν είναι μόνο η ένταξη ενός πλοίου στον στόλο η μεγάλη προσφορά γιατί δεν είναι η μόνη του ναυάρχου Λασκαρίδη. Είναι η ανάμνηση ενός εθνικού παραδείγματος. Και αυτό το εθνικό παράδειγμα είναι το παράδειγμα των εθνικών ευεργετών, των ανθρώπων αυτών που το περίσσευμα και πολλές και το υστέρημα το επένδυσαν και το δαπάνησαν στο μέλλον του τόπου, της ελληνικής κοινωνίας. Θα ήθελα να επιδώσω ευθεία την πρόσκληση και την παράκληση στον ελληνικό εφοπλισμό ο οποίος διάγει λαμπρές ημέρες να συμμεριστεί και να ακολουθήσει το παράδειγμα του ναυάρχου Λασκαρίδη, Διότι η πατρίς έχει πάντοτε ανάγκη».

Ο Πάνος Λασκαρίδης με τον δημοσιογράφο Μήνα Τσαμόπουλο μπροστά από τον ΠΕΡΣΕΑ

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Δημήτρης-Ελευθέριος Κατάρας. Νονά του πλοίου η Δόκιμος Υπαξιωματικός Κωνσταντίνα Μπογδανάκη.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ