Ολοκληρώθηκε η διαδικασία Τακτικών Μεταθέσεων 2022 για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.7.22

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία Τακτικών Μεταθέσεων 2022 για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.


 Το προσεχές χρονικό διάστημα επίκειται η κύρωση του πίνακα μεταθέσεων από τον κ.ΥΝΑΝΠ και η ανάρτηση του στον υπηρεσιακό διαδικτυακό ιστότοπο (portal)  της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τα στοιχεία των Υπηρεσιών , του αριθμού μητρώου και του αριθμού των μορίων ανά στέλεχος.

Αν και για ακόμη μία φορά ως σύνηθες φαινόμενο υπάρχουν διαρροές για τις μεταθέσεις , αρκετοί είναι οι συνάδελφοι που , εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών της εποχής, βράζουν στην αναμονή (επίσημης) κοινοποίησης μετάθεσης ή της διενέργειας του έκτακτου συμβουλίου μεταθέσεων για θέσεις ευθύνης.


Βάσει της εικόνας των εργασιών των συμβουλίων μεταθέσεων , ενημερώνουμε τα στελέχη ότι κατά την παρθενική εφαρμογή του ΠΔ 11/21 σε συνδυασμό με τις παρεμφερείς διατάξεις καθώς και τη πρόσφατη τροποποίηση του, με το άρθρο 76 του ν.4926/2022  για την διενέργεια τακτικών μεταθέσεων Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που τίθεται σε ισχύ σε περίπτωση μη επάρκειας πιστώσεων, τα αποτελέσματα των 200 μεταθέσεων (αντιστοιχούν στις πιστώσεις που έχουν δεσμευτεί)  επιβεβαιώνουν τις συνεχείς παρεμβάσεις μας περί του αδιεξόδου που οδηγεί τα στελέχη και την Υπηρεσία η υπάρχουσα διαδικασία των μεταθέσεων.


Στην πλειοψηφία οι μεταθέσεις αφορούν στελέχη με μεγάλο αριθμό μορίων που υπηρετούν σε νησιωτικές περιοχές.


Το παράταιρο που διαπιστώνεται είναι πως οι περισσότερες  εξ αυτών αποτελούν περιπτώσεις συνάδελφων που παρά το  ότι επιθυμούσαν τη παραμονή τους σε αυτές τις νησιωτικές υπηρεσίες,  βρέθηκαν υπό μετάθεση  επειδή δεν τις δήλωσαν ως τόπο επιλογής, είτε διότι δεν είχαν ενημερωθεί ορθά είτε λόγω του δεσμευτικού πλαισίου αλλαγής του τόπου συμφερόντων όπως έχουμε αναδείξει στο παρελθόν (εδώ).


Ένα από τα μεγαλύτερα κενά του νομοθετικού πλαισίου των μεταθέσεων προκάλεσε τεράστια προβλήματα αφού δεν παρέχεται η δυνατότητα επιθυμίας παραμονής στα στελέχη ,ούτε καν σε αυτά που υπηρετούν σε  υποστελεχωμένες  υπηρεσίες. 


Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των νησιωτικών υπηρεσιών αλλά και την μετάθεση στελεχών σε μία από τις υπόλοιπες 8 επιλογές τους και όχι στον τόπο συμφερόντων τους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχε κενή θέση σε αυτόν. Το πιο τραγελαφικό δε , είναι η μετάθεση στελεχών από νησί σε άλλο νησί πάλι λόγω των υποχρεωτικών 8 επιλογών. Στην ουσία οι μετακινήσεις αυτές είναι ανούσιες και κάλλιστα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.


Για τους λόγους αυτούς κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Λ.) στο Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αιτηθήκαμε να εξεταστούν θετικά οι τυχόν προσφυγές των μετατιθέμενων συναδέλφων ,με γνώμονα πάντα την κοινή λογική, αφού στην ουσία με την μετάθεση στελέχους δεν εξυπηρετείται, ούτε η Υπηρεσία αλλά ούτε το στέλεχος.


Κοινό μυστικό πλέον και η βιομηχανία αποσπάσεων που δίνει φρούδες ελπίδες σε εκατοντάδες στελέχη, που προσδοκούσαν μετά την απόσπαση τους να μετατεθούν κατά την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων στο τρέχον έτος.


Για  άλλη μία φορά καταθέτουμε την θέση μας πως το δυσεπίλυτο ζήτημα των μεταθέσεων μπορεί να λυθεί μόνο αν αντιμετωπισθεί ως «Γόρδιος δεσμός» αφού «ό,τι δεν λύεται κόπτεται». Είναι μονόδρομος πλέον η κατάργηση όλων των διατάξεων των νόμων 4504/2017, 4676/2020, 4926/2022 κατ’ επέκταση και του ΠΔ Μεταθέσεων 11/2021 και η θέσπιση εντός εξαμήνου ενός νέου ΠΔ Μεταθέσεων αντίστοιχο με των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας ως αποτέλεσμα συνεργασίας των συνδικαλιστικών φορέων ,της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) ήδη έχει ετοιμάσει προσχέδιο νέου ΠΔ Μεταθέσεων το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας δημιουργικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση του μείζονος προβλήματος για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.



Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.