Αντικατάσταση των Δελτίων Ταυτότητας και ένταξη των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

8.7.22

Αντικατάσταση των Δελτίων Ταυτότητας και ένταξη των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες


 Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, για τη δυνατότητα ψηφιακής μορφής του δελτίου ταυτότητας για όλους τους Έλληνες πολίτες, εντός Ιουλίου, η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.  επαναφέρει το θέμα της έκδοσης νέων ταυτοτήτων για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Όπως είναι γνωστό οι υπηρετούντες στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υποχρεούνται στην έκδοση διαβατηρίου και στην επίδειξή του για τις μετακινήσεις τους στις χώρες Σέγκεν, καθώς το δελτίο υπηρεσιακής τους ταυτότητας δεν έχει ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου.

Υπενθυμίζουμε ότι, κατά την πρόσφατη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον covid-19 (Covid Free GR Wallet), διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθόσον το δελτίο ταυτότητάς τους δεν αναγνωριζόταν με συνέπεια να μην επιτρέπεται η ένταξή τους στη διαδικασία της αξιοποίησης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Ταυτοπροσωπίας.

Επιπρόσθετα δρομολογείται η διαδικασία για τη δημιουργία του μοναδικού προσωπικού αριθμού πολίτη (Π.Α.), για τις συναλλαγές με το Δημόσιο, ο οποίος θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα αναγράφεται στις νέες αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4504/2017  θα έπρεπε να έχει εκδοθεί δελτίο ταυτότητας του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τύπου πιστωτικής κάρτας, οι προδιαγραφές του οποίου θα καθορίζονταν, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Παρά την παρέλευση πέντε (5) χρόνων από την ψήφιση του ν. 4504/17 για την αλλαγή των δελτίων ταυτότητας των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αυτά δεν έχουν μέχρι σήμερα αντικατασταθεί.

Για το λόγο αυτό, στο πρόσφατα ψηφισμένο από το 23ο Συνέδριο Πρόγραμμα Δράσης της Ομοσπονδίας μας ζητάμε την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 67 του ν. 4504/17 για την αλλαγή των δελτίων ταυτότητας και παράλληλα καλούμε τους αρμόδιους στην επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να μην παρατηρούνται ανάλογες δυσλειτουργίες κατά την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες.

Πηγή