Myauto: Πρεμιέρα για τον ηλεκτρονικό φάκελο των οχημάτων - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.7.22

Myauto: Πρεμιέρα για τον ηλεκτρονικό φάκελο των οχημάτων - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα


 Η ολοκλήρωση της online πλατφόρμας MyAuto θα αποκαλύψει τους ιδιοκτήτες ΙΧ, δίκυκλων και φορτηγών που τα κινούν με απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας, ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ.


Πρεμιέρα για την υπηρεσία MyAuto που παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.


Το MyAuto αποτελεί νέα ψηφιακή υπηρεσία προς τους πολίτες επιτρέποντας από την άνεση του κινητού ή του υπολογιστή τους να ανακτήσουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τα οχήματά τους, όπως είναι διαθέσιμες στα μητρώα φορέων της δημόσιας διοίκησης. Την παρουσίαση της υπηρεσίας ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αναφέροντας ότι ο πολίτης ξεκινώντας από την κεντρική ιστοσελίδα gov.gr, «myAuto» αποκτάει πρόσβαση στην νέα ψηφιακή υπηρεσία που παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).Όπως ανέφερε, «οι ιδιοκτήτες οχημάτων μέσω της υπηρεσίας αυτής έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους». Οι πληροφορίες του οχήματος παρουσιάζονται ομαδοποιημένες σε κατηγορίες βάσει των μητρώων από τα οποία αντλούνται. Όπως εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος «ο πολίτης για πρώτη φορά έχει την δυνατότητα να μπει σε μια πλατφόρμα η οποία θα δώσει όλες τις πληροφορίες για το όχημά του».


Οι πληροφορίες που αντλούνται είναι:


1. Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας. Τα στοιχεία αντλούνται από Μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.


2. Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων - ΚΤΕΟ. Τα στοιχεία αντλούνται από Μητρώα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.


3. Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας. Τα στοιχεία αντλούνται από Μητρώα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.


4. Εύρεση ασφάλισης οχημάτων. Τα στοιχεία αντλούνται από Μητρώα από το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.


Τόνισε μάλιστα ότι «ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει τις πληροφορίες που διαθέτει η δημόσια διοίκηση για το όχημα του, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet». Οι πληροφορίες του οχήματος παρουσιάζονται ανά πηγή πληροφοριών (μητρώα του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της ελληνικής αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων).


Η υπηρεσία αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο αυτοκινήτου στον οποίο σταδιακά θα προστίθενται και νέες πληροφορίες ενώ θα αποκαλύψει τους ιδιοκτήτες ΙΧ, δίκυκλων και φορτηγών που τα κινούν με απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας, ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ.


Να αναφέρουμε ότι παρέχεται σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών (ΓΓΨΔΑΔ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση και την παραγωγική λειτουργία αυτής και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. - GRNET) φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Οι ψηφιακές δράσεις την τελευταία τριετία

Στο μεταξύ, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκαν στις δράσεις την τελευταία τριετία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν τεθεί σε λειτουργία οι ακόλουθες ψηφιακές υπηρεσίες:


• Προσωρινή άδεια οδήγησης


• Ανανέωση άδειας οδήγησης


• Αντίγραφο άδειας οδήγησης λόγω κλοπής / απώλειας / φθοράς:


• Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου 30.000


• Ανανέωση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου


• Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας οχήματος


• Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου ΙΧ


• Σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας


• Σήμα δωρεάν στάθμευσης ηλεκτροκίνητου οχήματος


Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης

Στις επόμενες ενέργειες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, «την αυτοματοποίηση του συστήματος ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών, την ηλεκτρονική έκδοση καρτών ψηφιακού ταχογράφου, δημιουργία πλατφορμών για να μπορούμε να διαχειριστούμε τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, την υποβολή φακέλων αδειόδοτησης υδατοδρομίων και στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής φακέλου αδειοδότησης διεθνών γραμμών λεωφορείων».


Στο μεταξύ, ο κ. Ξιφαράς παρουσίασε το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης λέγοντας ότι «ένα δύσκολο ζήτημα είναι ότι λόγω τεχνικών ζητημάτων έχουμε έναν μικρό αριθμό υποδομών φόρτισης». Μια ψηφιακή εφαρμογή δίνει την δυνατότητα σε φορείς της αγοράς να αδειοδοτούν τις υποδομές φόρτισης και ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να μπορεί να βρίσκει τους διαθέσιμους φορτιστές εκεί όπου είναι εγκατεστημένοι και να έχει σημαντικά στοιχεία για αυτούς τους φορτιστές.


Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο στην διεύθυνση https://electrokinisi.yme.gov.gr. Όπως τόνισε ο κ. Ξιφαράς οι φορείς της αγοράς μπορούν να «ανεβάζουν» στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος ο τρόπος πληρωμής κλπ τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να δώσουμε πληροφορία. Μάλιστα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές (για λογισμικό Android και iOS), ενώ το Μ.Υ.Φ.Α.Η. θα αποτελεί το εθνικό σημείο πρόσβασης για τους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ για την αντίστοιχη πληροφόρηση αναφορικά με τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.


Ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι στόχος είναι το 2030 «να έχουμε φτάσει τους 25.000 φορτιστές πανελλαδικά. Στη ραγδαία αύξηση των σημείων φόρτισης συντέλεσε σημαντικά και η συμφωνία που πέτυχε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τους Παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων στην χώρα μας και είχε ως αποτέλεσμα την πύκνωση του δικτύου υποδομών φόρτισης στο εθνικό οδικό δίκτυο».

Πηγή