Χιονιστιβάδα ανατιμήσεων στα ράφια: 150 κωδικοί ακριβότεροι έως και 55% (Λίστα) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.1.24

Χιονιστιβάδα ανατιμήσεων στα ράφια: 150 κωδικοί ακριβότεροι έως και 55% (Λίστα)


 Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ανατιμήσεων θα βρεθούν οι καταναλωτές με ορίζοντα τα τέλη Φεβρουαρίου καθώς αυξήσεις αναμένονται σε 150 κωδικούς.


Όπως μεταδίδει το MEGA, μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα καταγραφούν ανατιμήσεις σε περισσότερους από 150 κωδικούς δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.


Συγκεκριμένα, ανατιμήσεις αναμένονται ως εξής:


Σε φρέσκους χυμούς έως και 55%

Σε κρασιά έως 19%

Σε κονσέρβες 14%

Σε κριτσίνια, όσπρια και ρύζι 10%

Σε μπάρες δημητριακών 9%

Σε κατεψυγμένα λαχανικά, αλλαντικά, δημητριακά πρωινού, σοκολατοειδή και πατατάκια 8%

Στο φυστικοβούτυρο 6%

Σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής 5%

Σε γαλακτοκομικά 3,7%


Την ίδια έρευνα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» αποκαλύπτει πως περίπου ένας βασικός μισθός απαιτείται για γάλα, πάνες και κρέμες.


Συγκεκριμένα, τους πρώτους έξι μήνες το μωρό χρειάζεται κατά μέσο όρο δύο κουτιά βρεφικό γάλα την εβδομάδα, άρα 8 το μήνα. Από τα πιο φθηνά, δηλαδή με τιμή 27 ευρώ, θα κοστίσει στην οικογένεια 216 ευρώ.


Μία συσκευασία πάνες των 26 ευρώ με 66 τεμάχια θα εξαντληθεί σε μια εβδομάδα. Έτσι το μηνιαίο κόστος για πάνες φθάνει τα 104 ευρώ. Αν προστεθούν τρία κουτιά κρέμα προς 4 ευρώ και άλλα τόσα με φρουτόκρεμα προς 6 ευρώ, για την ανατροφή του μωρού χρειάζεται σχεδόν ένας μισθός.


Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, και τα στελέχη της Ένωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδος προειδοποιούν ότι οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Πηγή