Κούρσα εξοπλισμών: Νέες φρεγάτες από την Τουρκία απέναντι στις ελληνικές Belharra - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.1.24

Κούρσα εξοπλισμών: Νέες φρεγάτες από την Τουρκία απέναντι στις ελληνικές Belharra


 Πράσινο φως από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει η Τουρκία τέσσερις ακόμη φρεγάτες κλάσης Istif.


Ειδικότερα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας. ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφασισε η Τουρκία να αποκτήσει συνολικά 8 φρεγάτες στο πλαίσιο αντικατάστασης των φρεγατών ΜΕΚΟ, όπως είναι η Yavuz.


Παράλληλα, οι τέσσερις νεότερες τουρκικές ΜΕΚΟ εκσυγχρονίζονται, με σύγχρονα συστήματα και συνολικά θα διαθέτει 20 πλοία της πρώτης γραμμής.


Η τουρκική κλάση «Istif ή I» (TF-100) αποτελεί εξέλιξη των κορβετών στα πλαίσια του προγράμματος MILGEM (αναφέρεται και ως MILGEM-G). Στη σχεδίαση των φρεγατών κλάσης «Ι» βασίζεται και η ανάπτυξη των TF-2000. Οι τουρκικές φρεγάτες της κλάσης «Ι» έχουν μήκος 113,5 μέτρα, πλάτος 14,4 μέτρα και εκτόπισμα 3.000 τόνους.


Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η ναυπήγηση ενός ακόμη ελικοπτεροφόρου μεγαλύτερου από το TCG Anadolu καθώς και περιπολικών ανοικτής θαλάσσης της κλάσης Hisar.


Όσον αφορά την ναυτική δύναμη της Τουρκίας ναυπηγεί 6 σύγχρονα υποβρύχια τύπου 214, αντίστοιχης δυναμικής με τα ελληνικά υποβρύχια κλάσης Παπανικολής.


Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη φρεγάτα Belharra F-601 «Κίμων» της Ελλάδας, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης με τον κεντρικό ιστό (PSIM – Panoramic Sensors and Intelligence Module) και το πλήρωμα παραλαβής της φρεγάτας αναμένεται να ταξιδέψει για τη Λοριάν της βορειοδυτικής Γαλλίας στις αρχές καλοκαιριού προκειμένου να εκπαιδευτεί στα συστήματα το πλοίου, ενώ στα τέλη του έτους προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές εν πλω.


Η Ελλάδα θα παραλάβει την φρεγάτα «Κίμων» τον Μάρτιο του 2025 και θα ακολουθήσει η «Νέαρχος» στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Εναν χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2026, η Ελλάδα θα παραλάβει την τρίτη φρεγάτα «Φορμίων».

Πηγή