Τέλη Κυκλοφορίας: Αναλυτικά οι οδηγίες για την πληρωμή τους – Πότε εκπνέει η δίμηνη παράταση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

15.1.24

Τέλη Κυκλοφορίας: Αναλυτικά οι οδηγίες για την πληρωμή τους – Πότε εκπνέει η δίμηνη παράταση


 Έως και τις 29 Φεβρουαρίου θα μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας μετά και την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.


Τι ισχύει με την κατάθεση πινακίδων μετά τη δίμηνη παράταση

Η δίμηνη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2024 αφορά και όσους σκέφτονται να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών και των τεκμηρίων διαβίωσης. Θα έχουν, δηλαδή, περιθώριο για δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση αλλά το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.


Τέλη κυκλοφορίας 2024 και πληρωμή με τρεις τρόπους

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται με ψηφιακό τρόπο μέσω της ΑΑΔΕ, με κωδικούς taxisnet ή και χωρίς με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος. Αναλυτικά η διαδικασία πληρωμής έχει ως εξής: Το πρώτο βήμα είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας. Στη συνέχεια μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμή του ποσού με τρεις τρόπους:


Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

Να μπουν στο e-banking και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Να πληρώσουν σε κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Τα πρόστιμα για όσους πληρώσουν εκπρόθεσμα

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2024, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.


Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:


Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.

Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Πηγή