Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαιτούμε την απελευθέρωση του ελληνόκτητου τάνκερ -Αγωνία για τον Έλληνα δόκιμο και το πλήρωμα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

12.1.24

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απαιτούμε την απελευθέρωση του ελληνόκτητου τάνκερ -Αγωνία για τον Έλληνα δόκιμο και το πλήρωμα


 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του ελληνόκτητου τάνκερ, μετά την κατάληψη του δεξαμενόπλοιου St Nicholas από ένοπλη ομάδα του ιρανικού στρατού, στον Κόλπο του Ομάν.


Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, δήλωσε πως «η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το τάνκερ και το πλήρωμά του. Αυτή η παράνομη κατάσχεση ενός εμπορικού πλοίου είναι μια ενέργεια του Ιράν -ή που έγινε με εντολή της Τεχεράνης- με στόχο τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου. Είναι σημαντικό να είμαστε καθόλα σαφείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να επιβάλλουν σθεναρά τις κυρώσεις τους στο Ιράν».


Η κρατική τηλεόραση του Ιράν είχε μεταδώσει ότι το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε τη σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, κατόπιν δικαστικής εντολής.


Πώς έγινε η εισβολή ενόπλων στο πλοίο

Ένοπλοι επιβιβάστηκαν στο τάνκερ St Nicholas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο πέρυσι κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Οι ένοπλοι επιβιβάσθηκαν στο πλοίο καθώς έπλεε ανοικτά της πόλης Σοχάρ του Ομάν. Το σύστημα εντοπισμού AIS του πλοίου έκλεισε ενώ κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ε-Τζασκ.


Το σκάφος έχει συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 είναι υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας είναι Έλληνας. Το υπουργείο Ναυτιλίας σημειώνει ότι ο Έλληνας είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Πηγή