ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται Στρατηγείο Φυσικών Καταστροφών – Ο στρατός δίπλα στην κοινωνία, με εντολή Δένδια - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.1.24

ΓΕΕΘΑ: Ιδρύεται Στρατηγείο Φυσικών Καταστροφών – Ο στρατός δίπλα στην κοινωνία, με εντολή Δένδια


Καθοριστική για τη δημιουργία Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.φαίνεται πως ήταν η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία


Συγκεκριμένα, οι περασμένες φυσικές καταστροφές και η βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων αποτέλεσαν τον καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση του ΓΕΕΘΑ και του νέου Αρχηγού Στρατηγού Δημητρίου Χούπη έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για δημιουργία Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.


Στη λογική ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να έχουν διττή αποστολή. Και πέρα από την προάσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας μπορούν να βρίσκονται και δίπλα στον πολίτη ειδικά σε καταστάσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.


Έτσι, η νέα Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε την θεσμοθέτηση της νέας Διοίκησης και τοποθέτησε ως επικεφαλής Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς υπό το ΓΕΕΘΑ, Συντονιστή Σύστασης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών τον προαχθέντα Αντιστράτηγο του Μηχανικού Μιχαήλ Κλούβα.


Ήταν ο Αξιωματικός τον οποίο είδαμε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία να συντονίζει, ως Διοικητής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, την κατασκευή γεφυρών Bailey στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. 

Πηγή