Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

4.1.24

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι


 Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey-global maritime risk management expert ανέφερε χθες Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας ειδοποίησε για τρεις εκρήξεις 15 μίλια (24 χλμ.) νοτιοδυτικά της Μότσα της Υεμένης.

Ο πλοίαρχος ακούστηκε μέσω VHF να καλεί ένα πολεμικό πλοίο που περιπολεί στην περιοχή.

Η Ambrey συμπεραίνει ότι τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την κατεύθυνση του κυβερνείου Taiz της Υεμένης.

Ένα κοντινό πλοίο ανέφερε ότι είδε ένα μικρό σκάφος, μήκους περίπου 50 μέτρων και με δύο φώτα, σε απόσταση 1 μιλίου (1,6 χλμ.) από την τοποθεσία του συμβάντος.

Ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε την Τρίτη ότι έλαβε αναφορές για έως και τρεις εκρήξεις σε απόσταση ενός έως πέντε ναυτικών μιλίων από ένα εμπορικό πλοίο στο στενό Bab al-Mandab 33 ναυτικά μίλια ανατολικά του Assab της Ερυθραίας.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούθι οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναστείλει τα δρομολόγια τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ως απάντηση στις επιθέσεις, παίρνοντας αντ’ αυτού το μακρινότερη διαδρομή κάνοντας τον περίπλου της νοτίου Αφρικής.

Χθες, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως Liner εταιρεία, A.P. Moller-Maersk ανακοίνωσε την εκ νέου και επ’ αόριστον διακοπή των διελεύσεων των πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα, μετά την επίθεση που δέχτηκε πλοίο της από τους Χούθι στις 31 Δεκεμβρίου.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει το προσωρινό πάγωμα των διελεύσεων και την επανεξέταση της κατάστασης για χθες 2 Ιανουαρίου.

Η εταιρεία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «Αποφασίσαμε να διακόψουμε όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας / του Κόλπου του Άντεν μέχρι νεωτέρας».


ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή