Προσωπικός αριθμός: Αντίστροφη μέτρηση για την ενοποίηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμού ταυτότητας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

10.1.24

Προσωπικός αριθμός: Αντίστροφη μέτρηση για την ενοποίηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμού ταυτότητας


 Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει εφαρμογή του «Προσωπικού Αριθμού» που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας (ΑΔΤ) και θα απλοποιήσει τη συνδιαλλαγή των πολιτών με φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


«Είναι θέμα ημερών ή μηνός να μπορέσουμε να ενοποιήσουμε τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα της δημόσια διοίκησης, που έχουν ταλαιπωρήσει πάρα πολύ» δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.


Ο προσωπικός αριθμός αλλά και η αυτόματη άντληση δεδομένων μέσω του wallet, θα έρθουν να απλοποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών το 2024.


Υπενθυμίζεται πως ο προσωπικός αριθμός έχει νομοθετηθεί από το 2020 με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης σωρείας εγγράφων που απαιτούνται ακόμα και για απλές διεργασίες.


Ο προσωπικός αριθμός που θα μας ακολουθεί στο υπόλοιπο της ζωής μας, θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ακόμα ψηφία (ένα γράμμα και δύο αριθμοί). Θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, ενώ τα πρώτα ψηφία του θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, όταν ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr.


Στόχος είναι η ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και η ασφάλεια των συναλλαγών τους.

Πηγή