Πάει για αργότερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια -Γιατί το «πάγωσε» ο πρωθυπουργός - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.1.24

Πάει για αργότερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια -Γιατί το «πάγωσε» ο πρωθυπουργός


 Την ανάγκη για ευρύτερη συζήτηση και καλύτερη ενημέρωση προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι που η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας προσωρινό φρένο στην κατάθεση του νομοσχεδίου.


Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τις προθέσεις του σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν τον ρώτησαν πόσο κοντά είμαστε στην παρουσίαση του νομοσχεδίου. «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», προέτρεψε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι «πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».


Με αυτό τον τρόπο έστειλε το μήνυμα ότι η συζήτηση θα παραμείνει ανοιχτή με στόχο να υπάρξουν διευκρινίσεις και να εξηγηθεί γιατί η κυβέρνηση προχωρά αυτή την πρωτοβουλία, ιδίως σε ότι αφορά την τεκνοθεσία. Έτσι, εκτιμάται ότι θα καμφθούν κάποιες από τις αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο εντός της κυβερνητικής παράταξης όσο και ευρύτερα και τουλάχιστον θα έχει γίνει κάθε προσπάθεια για να λυθούν όλες οι απορίες σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε μία ειλικρινή συζήτηση για το θέμα. Χωρίς, όμως, να υπάρχει ασφυκτικό πλαίσιο για την ψήφιση του νόμου από την Βουλή.


«Θα ψηφιστεί εντός του 2024 όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός», σημείωνε συνεργάτης του στο iefimerida.gr, λίγη ώρα αργότερα και επέμεινε ότι δεν υπάρχει απόφαση για το αν αυτό θα γίνει «σε τρεις, έξι ή εννέα μήνες». Μετά την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η νομοθέτηση παραπέμπεται για μετά τις ευρωεκλογές, παρότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι δεν έχει παρθεί τέτοια απόφαση και επιχειρούν να αποσυνδέσουν τις κάλπες του Ιουνίου από τον χρόνο ψήφισης στη Βουλή.


Οι δύο εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, έχει δεχθεί δύο εισηγήσεις. Η πρώτη αφορούσε την άμεση παρουσίαση του νομοσχεδίου σε ένα από τα δύο υπουργικά του Ιανουαρίου και στη συνέχεια να ψηφιστεί εντός του Φεβρουαρίου. «Οσο πιο γρήγορα κλείσει το θέμα τόσο το καλύτερο», είναι η άποψη όσων κάνουν αυτή την εισήγηση, καθώς εκτιμούν ότι το πολιτικό κόστος σε συγκεκριμένα κοινά είναι δεδομένο ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο και όσο πιο γρήγορα κινηθεί η κυβέρνηση τόσο πιο γρήγορα θα απορροφήσει τις όποιες αντιδράσεις.


Μετά την χθεσινή του τοποθέτηση, είναι εμφανές, ότι ο κ. Μητσοτάκης έκρινε ως καλύτερη επιλογή την δεύτερη εισήγηση που δέχθηκε. Σύμφωνα με αυτήν, η νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κυρίως της τεκνοθεσίας πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά πριν φτάσει στη Βουλή. «Αυτό θα κάμψει ορισμένες αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος», ανέφεραν εξαρχής οι υποστηρικτές της και τόνιζαν ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξει βιασύνη από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να νομοθετήσει σε έναν πιο καθαρό πολιτικά χρόνο μέσα στο 2024».

Πηγή