«Καταγγελίες Πολιτών»: Πέφτουν… βροχή τα ηλεκτρονικά «καρφώματα» για φοροδιαφυγή - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

14.1.24

«Καταγγελίες Πολιτών»: Πέφτουν… βροχή τα ηλεκτρονικά «καρφώματα» για φοροδιαφυγή


 «Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής στην νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Καταγγελίες Πολιτών».

Στο διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31/12 του 2023 περισσότερες από 2.000 καταγγελίες έχουν υποβληθεί και συγκεκριμένα:

-1.800 φορολογικές παραβάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών
-70 τελωνειακές παραβάσεις
-200 θέματα ακεραιότητας των ελεγκτών.

Όλες οι καταγγελίες εξετάζονται, ακολουθεί έλεγχος και αν κριθούν βάσιμες, επιβάλλονται ποινές σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ώρα πάνω από 230.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «appodixi» και έχουν γίνει περισσότερες από 140.000 καταγγελίες, ενώ προβλέπεται αμοιβή από 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους καταγγέλλουν αποδείξεις «μαϊμού» και παραποιημένους φορολογικούς μηχανισμούς μέσω της εφαρμογής «appodixi».

Οι καταγγελίες που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής καταγγελίες/πληροφορίες διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενό και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.

Η ψηφιακή πλατφόρμα για τις «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα ακολουθώντας τα εξής βήματα:

1.Συνδέεστε στη ψηφιακή πύλη aade.gr και επιλέγετε Καταγγελίες Πολιτών. Στη συνέχεια επιλέγετε Επώνυμη καταγγελία και στο πλαίσιο που εμφανίζεται, εισάγετε τους κωδικούς Taxisnet.

2.Επιλέγετε Νέα Επώνυμη Καταγγελία και στη συνέχεια, στο βήμα Περιγραφή Καταγγελίας επιλέγετε την Κατηγορία Φορολογικές Παραβάσεις και στο πεδίο Υποκατηγορία τουλάχιστον μία φορολογική παράβαση.

3.Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία:

Περιεχόμενο Καταγγελίας
Τρόπος Διαπίστωσης
Χρονικός Προσδιορισμός

4.Στη συνέχεια επιλέγετε Επόμενο και έναν από τους παρακάτω τύπους καταγγελλόμενου:

Ιδιώτης (μη επιτηδευματίας)
Επιχείρηση/Οντότητα (Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα)
Τοποθεσία Συμβάντος

5.Συμπληρώνετε τα υποχρεωτικά πεδία που είναι με αστερίσκο και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

6.Υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης περισσότερων καταγγελλόμενων για την ίδια υπόθεση.

7.Στο βήμα Τοποθεσία Συμβάντος, συμπληρώνετε τα παρακάτω υποχρεωτικά πεδία:

Περιφερειακή Ενότητα

Δήμος – Πόλη ή χωριό Συμβάντος και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία έχετε στη διάθεσή σας.

8.Στο βήμα Προεπισκόπηση καταγγελίας, εμφανίζονται τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει.

9.Τέλος επιλέγετε Υποβολή όπου εμφανίζεται το μήνυμα: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ, με τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας, την ημερομηνία και την ώρα.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για υποβολή Τελωνειακής καταγγελίας, με τη μόνη διαφορά ότι στο βήμα Περιγραφή καταγγελίας, στο πεδίο Κατηγορία, επιλέγετε Τελωνειακές παραβάσεις.

Πηγή