Φορολογικός «καύσωνας»: Στα 1.200 ευρώ εκτινάχθηκε ο μέσος φόρος – Τι δείχνει η πρώτη ακτινογραφία των 2,3 εκατ. δηλώσεων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.6.24

Φορολογικός «καύσωνας»: Στα 1.200 ευρώ εκτινάχθηκε ο μέσος φόρος – Τι δείχνει η πρώτη ακτινογραφία των 2,3 εκατ. δηλώσεων


 Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών

Άλμα 30% στο μέσο φόρο για έναν στους τρεις φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό δείχνουν τα στοιχεία από την μέχρι τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων της ΑΑΔΕ καθώς έχει αυξηθεί στα 1.195 ευρώ από 919 ευρώ που ήταν πέρυσι στο αντίστοιχο δείγμα.

Το πιο πιθανό είναι ο λογαριασμός της «λυπητερής» με την Εφορία να διαφοροποιηθεί ακόμη περισσότερο και να ανέβει ακόμη πιο ψηλά λόγω της αύξησης των εισοδημάτων και του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που φέτος κάνει την διαφορά στις εισπράξεις.

Προσφυγές


Εν όψει των προσφυγών που θα καταθέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα Πρωτοδικεία και τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων έχει διοργανώσει σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.


2,3 εκατομμύρια δηλώσεις


Οι δηλώσεις που έχουν ανεβεί στο Taxis ανέρχονται σε 2,3 εκατ. σε σύνολο 6,6 εκατ. που είχαν υποβλήθηκαν πέρυσι ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος καθώς η καταληκτική προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιουλίου ενώ 1,3 εκατ. δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος αυτόματα από το σύστημα.

Τώρα, από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί, προκύπτει η εξής «ακτινογραφία»:

• Το 50,01% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικού φόρου και ανέρχονται σε 1.115.374.

• Για το 21,39% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 311 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 476.204 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 148, 3 εκατ. ευρώ.

• Το 28,95% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.

Συγκεκριμένα, για 636.498 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 760,9 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.195 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.


Δόσεις


Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου είχαν έκπτωση 3%.

Ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί με την πάγια ρύθμιση η οποία προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Το επιτόκιο φτάνει στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.


Μάριος Χριστοδούλου

bankingnews.gr