Κύπρος 1974: Στην Ελλάδα τα λείψανα 9 ηρώων που πολέμησαν κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.6.24

Κύπρος 1974: Στην Ελλάδα τα λείψανα 9 ηρώων που πολέμησαν κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής


 Πενήντα χρόνια μετά, εννιά οικογένειες Ελλαδιτών στρατιωτών, της ΕΛΔΥΚ και της Α’ Μοίρας Καταδρομών, υποδέχτηκαν στο πάτριο έδαφος τα λείψανα των παιδιών και των αδερφών τους. Ήταν όλοι έφεδροι οπλίτες, νεαρά παιδιά που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στην Κύπρο και να υπερασπιστούν το εθνικό έδαφος έναντι των πολλαπλάσιων τουρκικών δυνάμεων που εισέβαλαν στο νησί, σε δύο φάσεις, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.


Του: Πιέρρου Ι. Τζανετάκου


Πρόκειται για τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ Γεώργιο Αναλυτή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη, Αλέξιο Χριστόπουλο, Αναστάσιο Κρατημένο, Γεώργιο Μαρτζάκλη, Κωνσταντίνο Τσαγκαλίδη και Ιωάννη Ηλιόπουλο. Μάλιστα, τα λείψανα των Αναλυτή, Παναγιώτου Ηλιόπουλου και Αλέξιου Χριστόπουλου ταυτοποιήθηκαν προσφάτως, καθώς θεωρούνταν αγνοούμενοι. Όλοι πολέμησαν από τις 20 έως και τις 23 Ιουλίου στα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ και έπεσαν νεκροί στις 16 Αυγούστου, όταν πια η άμυνα των ελλαδικών δυνάμεων, χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη από έτερες μονάδες, αδυνατούσε να κρατήσει μακριά τα τουρκικά άρματα μάχης και τους χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο κύμα της επίθεσης, οι τουρκικές δυνάμεις μέτρησαν εκατοντάδες νεκρούς έξω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και αυτό παρά το γεγονός ότι χτυπούσαν την ΕΛΔΥΚ τόσο από αέρος, όσο και με το πυροβολικό.


Ο Ηλίας Τούλης, άνδρας της Α’ Μοίρας Καταδρομών που ταξίδεψε με τα Νοράτλας από τη Σούδα στη Λευκωσία για να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο της πόλης, σκοτώθηκε μαζί με άλλους 26 αξιωματικούς και οπλίτες, καθώς και τέσσερις αεροπόρους, οι οποίοι επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος «Νίκη-4», το οποίο καταρρίφθηκε, μάλλον από φίλια πυρά, στο λόφο της Μακεδονίτισσας.


Τα λείψανα των ηρωικών ανδρών υποδέχτηκαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με την απόδοση όλων των προβλεπόμενων στρατιωτικών τιμών στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.


«Θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό στις οικογένειες, οικογένειες που προσέμεναν καρτερικά να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Να σταματήσουν να τους θρηνούν ως αγνοούμενους, να τους τιμούν ως ήρωες- πεσόντες υπέρ πατρίδος, όπως τους αρμόζει», είπε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών ανεύρεσης των οστών όλων των πεσόντων».


Συγκλονιστικά ήταν τα λόγια του Κώστα Αναλυτή, αδερφού του ήρωα Γιώργου, στην ΕΡΤ, ο οποίος παρά τον ανείπωτο, χρόνιο πόνο, ανέφερε ότι για την οικογένεια του αποτελεί μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια να μάθει πώς και που σκοτώθηκε ο άνθρωπός τους, υπερασπιζόμενος ηρωικά το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ από τους Τούρκους εισβολής: «Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα, γιατί μετά από 50 χρόνια σχεδόν, αγωνίας και πόνου, κατορθώσαμε να κάνουμε κάτι. Κάτι για εμάς πολύ σημαντικό: Να φέρουμε ορισμένα οστά στην πατρίδα».


«Αισθάνομαι τόση περηφάνεια που έχω έναν αδερφό ήρωα», είπε εμφανώς συγκινημένη η Αναστασία Κουτσού, αδερφή του Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη, ζητώντας από την Ελλάδα να θυμάται όλα αυτά τα παιδιά που «δώσανε την ψυχή τους και το αίμα τους για την πατρίδα».


«Τα 50 χρόνια είναι πολλά, δεν κάμπτουν όμως τη θέλησή μας να βρεθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος», τόνισε η Μαρία Καλμπουρτζή, εμβληματική πρόεδρος  της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τον εμπαιγμό της τουρκικής πλευράς, η οποία επιμένει να θέτει σειρά εμποδίων στην εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση των υπόλοιπων αγνοουμένων.


Σημειώνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν σχεδόν παγώσει μετά το 2017, εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνο η Τουρκία, κηρύσσοντας όλο και περισσότερες περιοχές των Κατεχομένων ως «στρατιωτικές ζώνες», γεγονός που παρεμποδίζει τις κινήσεις των ειδικών επί του πεδίου.


Επί του ζητήματος, η κ. Καλμπουρτζή συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.

ΠΗΓΗ